Sunday, March 22, 2015

O Θωμάς Μπακαλάκος στο Ρυθμός Stage.
Αφιέρωμα στα 40 χρόνια του στη μουσική
με τραγούδια επίκαιρα μέχρι και σήμερα.
Τετάρτη 25 Μαρτίου
&
Τετάρτη 1 Απριλίου
                                                                             
"Τα αγροτικά", "Οι προστάτες", "Πορεία στη νύχτα", "Ανοιχτή επιστολή" και όλα τα μεγάλα τραγούδια του Θωμά Μπακαλάκου, τραγούδια του λαού και του αγώνα, τραγούδια που βρίσκονται σαράντα χρόνια στην επικαιρότητα θα παρουσιαστούν στο Ρυθμό Stage από τον ίδιο τον δημιουργό και τους συνεργάτες του, τις Τετάρτες 18 και 25 Μαρτίου και 1 Απριλίου.

Η μουσική σκηνή Ρυθμός Stage με το αφιέρωμα στο τραγουδοποιό Θωμά Μπακαλάκο, τιμά τον σπουδαίο συνθέτη και δίνει την ευκαιρία στους φίλους του μουσικού του έργου, να τον ακούσουν και πάλι, μαζί και όλα τα μεγάλα τραγούδια του, που έγραψαν ιστορία.

Στο αφιέρωμα για το Θωμά Μπακαλάκο, το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο μαέστρος Σπύρος Παγιάτης, επικεφαλής της ορχήστρας «ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΚΑΛΑΚΟΣ». Ένα σύνολο που έγινε με πρωτοβουλία του  Σπύρου Παγιάτη και του τραγουδιστή Γιώργου Υδραίου, επί πολλά χρόνια ερμηνευτή των τραγουδιών του συνθέτη. Τραγουδούν μαζί με το συνθέτη, σε μια επιλογή από τα χαρακτηριστικότερα τραγούδια του ο Γιώργος Υδραίος και η Βάλια Τσιργιώτη.
Φιλικά συμμετέχουν η Ερωφίλη και η Τερέζα Κρητικού.
Παίζουν οι μουσικοί: Σπύρος Παγιάτης πιάνο, Δημήτρης Μίχας κλαρινέτο, Αργύρης Ντίνας τρίχορδο μπουζούκι, Σπύρος Βλάχος Κιθάρα, Ισίδωρος Παπαγεωργίου Μπάσο, Νίκος Καρνάβας κρουστά.

Ρυθμός Stage
Είσοδος στο μ
παρ: 12€ με μπύρα ή κρασί
Ώρα έναρξης: 22.00
Μαρίνου Αντύπα 38
16346 Ηλιούπολη
 
 Λίγα λόγια για τον Θωμά Μπακαλάκο

Ο Θωμάς Μπακαλάκος  είναι ο συνθέτης που το 1975, μέσα στον ωκεανό της τότε μουσικής παραγωγής ξεχώρισε με το έργο του, γιατί ήταν ο πρώτος συνθέτης που έβαλε και ανέδειξε με τα τραγούδια του κοινωνικά προβλήματα, κοινά σε δεξιούς μεσαίους και αριστερούς. Τότε που όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει πολλές φορές ο ίδιος ο συνθέτης, «μια δραχμή το κιλό πούλαγε το σιτάρι ο φτωχός αριστερός αγρότης, αλλά μια δραχμή το πούλαγε και ο δεξιός», εύκολη λεία και οι δυο, στους μεσάζοντες και κοινή η μοίρα τους στη φτώχια. Γι αυτό "Τα αγροτικά" του, ο πρώτος του μεγάλος δίσκος, έγραψαν ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή του λαού και καμιά δύναμη δεν μπόρεσε να ξεγράψει από τη μνήμη του λαού.
Για τους ίδιους λόγους δεν φεύγουν από τη μνήμη του λαού και τα τραγούδια από τη συλλογή "Οι προστάτες". Την επιτυχία και αυτού του δίσκου αιτιολογεί ο συνθέτης με τα παρακάτω. «Αναδεικνύουν οικολογικά προβλήματα και τη μοναξιά του πολίτη, ο οποίος  χτυπημένος από την αρρώστια της μόλυνσης των εγκεφάλων από την υπερπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση, δείχνει ανήμπορος να αντιδράσει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Ανήμπορος να προστατέψει το περιβάλλον του, το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη μας».  Σε ένα από τα τραγούδια του στο δίσκο "Οι προστάτες" ο συνθέτης λέει: «Το λιβαδάκι κίτρινο σταχτί, βόρειας με δυσοσμία, αρρώστησε ο πλανήτης μας βαριά και συ στα φαρμακεία χασομεράς το θάνατο». "Οι προστάτες" το 1979 ήταν η πρώτη οικολογική φωνή στην Ελλάδα και από τις πρώτες στον κόσμο, όταν  δεν υπήρχαν τότε ούτε καν οικολογικές οργανώσεις, ούτε κόμματα και κινήματα οικολογίας.
Ο συνθέτης δεν έλειψε ούτε στιγμή από τη μουσική, καθώς στα 25 χρόνια αναγκαστικής απουσίας του  από το τραγούδι, διακρίνεται στο χώρο της λόγιας μουσικής με μεγάλα έργα συμφωνικά και έργα μουσικής δωματίου, ως αποτέλεσμα μιας δικής του, νέας μουσικής πρότασης για τη σύνθεση έργων σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
Στα χρόνια αυτά ο συνθέτης συνέθεσε ένα μεγάλο αριθμό έργων για μικρά και μεγάλα μουσικά σύνολα. Γνωστά έργα του είναι:
·   Το ορατόριο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΟΡΚΟΣ. Πρώτη παρουσίαση στο Ηρώδειο το 2001.
·   Το ορατόριο Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ σε κείμενα Αποστόλου Παύλου. Πρώτη παρουσίαση στον παλαιοχριστιανικό ναό Αποστόλου Παύλου στο λιμανάκι Γλυφάδας.
·   Τρία κουαρτέτα εγχόρδων που κυκλοφόρησαν σε CD, με τον τίτλο THOMAS BAΚALAKOS THREE PIECES FOR STRING QUARTET, ηχογραφημένα από το περίφημο NEW HELLENIC QUARTET.
·   ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Περιλαμβάνει 35 μουσικές νουβέλες σε επτά συλλογές, βασισμένες στα μουσικά υλικά δημοτικών τραγουδιών, αντιπροσωπευτικά όλων των περιοχών της πατρίδας μας. Από αυτές η συλλογή ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ παρουσιάστηκαν σε τέσσερις συναυλίες, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έπαιξαν οι μουσικοί Απόστολος Παληός σόλο πιάνο, κουαρτέτο εγχόρδων  Lanima, Στέλλα Τσάνη πρώτο βιολί, Μπρουνιλντα - Εγενία Μάλο δεύτερο βιολί, Ελευθερία Τόγια βιόλα, Λευκή Κολοβού τσέλο και στο κλαρινέτο Σπύρος Μουρίκης. Με το ίδιο σύνολο τα έργα ηχογραφήθηκαν και σύντομα θα κυκλοφορήσουν σε CD  
·   Και πολλά άλλα έργα για μικρά και μεγάλα μουσικά σύνολα.
Το Σάββατο στις 23 Μαΐου ο πολυβραβευμένος πιανίστας Απόστολος Παληός δίνει  στην αίθουσα του  Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού ρεσιτάλ πιάνου με έργα Θωμά Μπακαλάκου και τις 15 μικρές παραλλαγές  του Νίκου Σκαλκώτα, τιμή στον μέγιστο των Ελλήνων συνθετών.
Κανείς όμως δεν ξέχασε τον τραγουδοποιό Θωμά Μπακαλάκο, που με τα τραγούδια του σημάδεψε την μεταπολίτευση, καθώς ήταν πάντα επίκαιρα και σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ άλλοτε.

No comments: