Friday, September 27, 2013

Συναυλίες του συνθέτη Γιώργου Καζαντζή

Ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής παρουσιάζει στις 5,12 και 19/10, σε τρεις συναυλίες εφ' όλης της ύλης, αγαπημένη μουσική και τραγούδια του στη μουσική σκηνή «Ρυθμός Stage» (Μαρίνου Αντύπα 38, τηλ. 210.9750.060), στην Ηλιούπολη. Καλεσμένοι του οι φίλοι και συνεργάτες του τραγουδιστές που ενίοτε τραγούδησαν τα τραγούδια του. Συγκεκριμένα, τα τραγούδια του Γιώργου Καζαντζή θα ερμηνεύσουν: Σάββατο 5 Οκτωβρίου: Ελένη Τσαλιγοπούλου και Γιώτα Νέγκα. Σάββατο 12 Οκτωβρίου: Μελίνα Κανά, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Παντελής Θεοχαρίδης και Κώστας Παυλίδης. Σάββατο 19 Οκτωβρίου: Γιάννης Χαρούλης, Λιζέτα Καλημέρη και Παντελής Θεοχαρίδης. Συμμετέχει και στις 3 παραστάσεις η Ερωφίλη.
Τρεις συναυλίες - ταξίδια στο χώρο της μουσικής και των τραγουδιών του Γιώργου Καζαντζή με πολλούς από τους πιο σημαντικούς τραγουδιστές να ερμηνεύουν τις «Μέλισσες», το «Ητανε Αέρας», το «Χειμωνανθό», το «Πέταγμά σου», τη «Φωτιά κι Αλμύρα», το «Μυστικό», το «Σαν καταιγίδα», το «Κατάρτι κι ατμός», τα «Σεντόνια δίχτυα», τον «Ερωτικό χορό», την «Πνοή του ανέμου» κ.ά. Το ορχηστρικό σχήμα αποτελούν οι Κώστας Ματσίγκος στις κιθάρες και το μαντολίνο, ο Γιώργος Καζαντζής στο πιάνο και η Δέσποινα Σκέντου στο βιολί και στο τραγούδι.

«Εσβησε» η λαϊκή φωνή της Πόλυς Πάνου




Σε ηλικία 73 χρόνων πέθανε, χτες, όπως ανακοίνωσε το «Υγεία», όπου νοσηλευόταν, η λαϊκή τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 1940, όμως μεγάλωσε στην Πάτρα. Μπήκε στη δισκογραφία με το «Πήρα τη στράτα την κακιά» (1952) του Μπιθικώτση. Η ιστορία της ξεκινά όταν ήταν μικρή, ακόμα, το 'σκαγε απ' το Δημοτικό και ανέβαινε στα Ψηλά Αλώνια, σ' ένα καφενείο που «είχε πρωτοφέρει τότε juke box». Αυτό ήταν «ο πρώτος δάσκαλος». Μαθήτρια του Δημοτικού, της άρεσε να τραγουδά το «Οταν θα πω το αχ!» το βαρύ ζεϊμπέκικο του Σταύρου Τζουανάκου, που μόλις είχε κυκλοφορήσει. Αργότερα, κρυφά από τους γονείς της, συμμετέχει σε διαγωνισμό ταλέντων της πόλης, με το τραγούδι «Μητέρα» του Φώτη Πολυμέρη και παίρνει το πρώτο βραβείο.

Friday, September 13, 2013

Πρόσκληση του Θωμά Μπακαλάκου για μια νέα εξόρμηση των Ελλήνων Δημιουργών μουσικών έργων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αγαπητοί φίλοι,

ως εκπρόσωπος της Κίνησής Ελλήνων Δημιουργών μουσικών έργων και των πολιτών που είναι φίλοι της Ελληνικής μουσικής, σας καλούμε να παραστείτε την 16ην Σεπτεμβρίου και ώρα 14.00 στη σύσκεψη που συγκαλεί η  Κίνηση, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8.  

Η κίνησή μας αξιοποιεί τη σπίθα που κρατήσαμε αναμμένη από το μεγάλο αγώνα μας στη δεκαετία του 1980, για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και στην Ελλάδα.

Ο αγώνας μας δεν είχε τότε το ποθούμενο αποτέλεσμα, γιατί οι δημιουργοί, αδύναμοι οικονομικά στην πλειοψηφία τους, διαιρέθηκαν κάτω από την επίδραση δυνάμεων με τεράστια οικονομική και πολιτική ισχύ, έχοντας απέναντί τους και κάποιους διακεκριμένους δημιουργούς, που είχαν μεροληπτική, προς όφελός τους, μεταχείριση από την ιδιωτική επιχείρηση η οποία διαχειρίζονταν τα ΠΔ. Και οι οποίοι όχι μόνο δε βοήθησαν τον αγώνα μας, αλλά τον σαμποτάρανε κατασυκοφαντώντας και αποδυναμώνοντας καλλιτεχνικά, όσους από εμάς διακηρύσσαμε την πίστη μας στην αυτοδιαχείριση.

Σήμερα ελπίζουμε και στο δικός σας ενδιαφέρον, που θα επιβεβαιωθεί με την παρουσία σας, σε αυτή την αφετηρία του νέου αγώνα μας, που αποσκοπεί στην αυτοδιαχείριση των ΠΔ για όλους, μέσα από αυτοδιαχειριζόμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς των ίδιων των δημιουργών, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη του κόσμου.

Μπορεί οι απόψεις μας για τη μουσική και για τα γεγονότα που αναφέρονται στη μουσική ζωή της πατρίδας μας να διαφέρουν, όμως όπως αναφέρω και στο προοίμιο του μανιφέστου μου που σας κοινοποίησα, η διάθεσή μας να γίνει  αυτοδιαχείριση στα ΠΔ για όλους τους δημιουργούς και στην πατρίδα μας,  πρέπει να είναι κοινή και ανυποχώρητη.

Η μουσική ως τέχνη στα χέρια ταλαντούχων δημιουργών, αλλά και ως «μη τέχνη» στα χέρια λαϊκιστών δημιουργών, όπως ξέρετε, γίνεται μέσον για να  τζιράρεται  πακτωλός χρημάτων, ιδίως από τη διαχείριση των ΠΔ (μηχανικών και εκτελεστικών), κι αυτό, πέρα από την εμπορεία των ηχογραφήσεων για την κατασκευή  CD,  την επένδυση κινηματογραφικών και θεατρικών έργων και όποιες άλλες μορφές εμπορίας.

Ευνόητο είναι, ότι όποιος έχει στα χέρια του αυτή τη δύναμη των χρημάτων, ιδίως  από τη διαχείριση των ΠΔ, που για τον ιδιώτη αποφέρει τεράστιο κέρδος με τη μικρότερη επένδυση, δύναται να επηρεάζει και να κατευθύνει καταλυτικά την πολιτιστική δημιουργία, την πολιτιστική δραστηριότητα και γενικότερα τον πολιτισμό  της χώρας.

Σε όλα τα κράτη του κόσμου τα χρήματα από τα ΠΔ τα  διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δημιουργοί,   με τον τρόπο και τη μέθοδο της αυτοδιαχείρισης, μέσα από  οργανισμούς στους οποίους είναι όλοι τους μέλη.

  • Θλιβερή εξαίρεση η χώρα μας, όπου τα ΠΔ εκμεταλλεύεται μια  ιδιωτική επιχείρηση στην οποία οι δημιουργοί δεν είναι συνεταιριστές, αλλά πελάτες.

Όλα τα κράτη του κόσμου φρόντισαν, ώστε η διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων να είναι στα χέρια των ίδιων των δημιουργών, μέσα από αυτοδιαχειριζόμενους οργανισμούς, γιατί είναι αμιγώς ζήτημα πολιτισμού.

Η λειτουργία των αυτοδιαχειριζόμενων οργανισμών σε όλα τα κράτη του κόσμου διέπεται από νομοθεσίες, σχεδόν ίδιου περιεχομένου και βρίσκονται όλοι σε άμεση και αγαστή συνεργασία.

Να συνυπολογισθεί δε, ότι ο κάθε οργανισμός στη χώρα του, συλλέγει τα δικαιώματα και όλων των ξένων δημιουργών από τη χρήση των έργων τους στην εν λόγω χώρα, τα οποία (δικαιώματα) αποδίδει στους  οργανισμούς των χωρών τους, με βάση κανόνες διεθνών συμβάσεων.

  • Η συνάντησή μας στις 16 Σεπτεμβρίου, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει, και με τη βοήθειά σας, αφετηρία ενεργειών και δράσεων, για να κινηθεί, επιτέλους, η διαδικασία τελικής λύσης του προβλήματος, σχετικά με τη συλλογή και κατανομή των ΠΔ και στη χώρα μας, με τον τρόπο της αυτοδιαχείρισης για όλους.

Θα είναι χαρά και τιμή, να σας έχουμε μαζί μας.

Προσκλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών με επικεφαλής τον κ. Θόδωρο Αντωνίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας κ. Γιάννης Γλέζος, διακεκριμένοι συνθέτες και αρχιμουσικοί, όπως ο Δημήτρης Αγραφιώτης, Βύρων Φιδετζής και βουλευτές που επέδειξαν και επιδεικνύουν ενδιαφέρον για το ζέον αυτό ζήτημα.

Ευχαριστώ πολύ

Θωμάς Μπακαλάκος

Συνθέτης

Tuesday, September 3, 2013

Ο Θάνος Μικρούτσικος στη Θεσσαλονίκη

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ο Θάνος Μικρούτσικος «ξαναγράφουν» αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη, με τον ίδιο στο πιάνο, και παρουσιάζουν, σήμερα, μια ξεχωριστή συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών. Η συναυλία ανοίγει με ένα αφιέρωμα στον Giuseppe Verdi για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ, Αλέξανδρος Μυράτ. Συμμετέχει η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά.
«Τα τραγούδια της συναυλίας είναι γραμμένα και επεξεργασμένα ξανά από τον Θάνο Μικρούτσικο και κατά τη γνώμη μου δεν ανήκουν πλέον στο χώρο του τραγουδιού, αλλά περισσότερο σε ένα είδος "συμφωνικού song", όπως θα χαρακτηρίζαμε κάποια songs του Kurt Weill ή του Hanns Eisler. Η ορχήστρα παύει να είναι απλώς συνοδεία και γίνεται ένα καινούριο "φόρεμα" για τη μελωδία κι έτσι το σύνολο παίρνει μία άλλη διάσταση», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ, Αλέξανδρος Μυράτ.
Ωρα έναρξης: 21.30. Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10 ευρώ. Ανέργων - πολυτέκνων: 7 ευρώ. Σημεία προπώλησης: Μονή Λαζαριστών. Εκδοτήρια ΚΟΘ (πλ. Αριστοτέλους, 2310 236.990).

Κηδεύτηκε η Αννα Χρυσάφη


Η Αννα Χρυσάφη με τον Κώστα Καπλάνη
Μία από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία και μουσική οικογένεια, που πρωτοεμφανίστηκε το 1949 με τη μεγάλη επιτυχία του Μανώλη Χιώτη «Πεταλάκια», η Αννα Χρυσάφη, πέθανε σε ηλικία 92 χρόνων. Η κηδεία της έγινε τη Δευτέρα, από το Νεκροταφείο Καλυβίων.
Η Aννα Χρυσάφη γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα. Καταγόταν από οικογένεια Μικρασιατών μουσικών γι' αυτό και το «μικρόβιο» του τραγουδιού είχε μπει μέσα της από πολύ νωρίς. Για κάποια χρόνια δούλευε ως μοδίστρα πριν την κερδίσει το τραγούδι. Συνέχισε διαγράφοντας μια λαμπρή διαδρομή στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού, καθώς τραγούδια τους τής εμπιστεύθηκαν ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιώργος Ζαμπέτας αλλά και ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Σταύρος Ξαρχάκος. Ερμήνευσε περισσότερα από 400 τραγούδια. Μεγάλες της επιτυχίες της: «Το παρελθόν θυμήθηκα» του Στράτου Καμενίδη, «Στο Τούνεζι στην Μπαρμπαριά» και «Ανάθεμά σε θάλασσα» (ντουέτο με την Μαρίκα Νίνου) του Βασίλη Τσιτσάνη, «Φτωχόπαιδο με γνώρισες» του Τσιτσάνη, «Μες στης Πόλης το χαμάμ» του Ανέστου Δελιά, «Πολλά ν' ακούς λίγα να λες» του Απόστολου Καλδάρα, «Πάρε το δαχτυλίδι μου», «Οπου Γιώργος και μάλαμα» και «Πάλιωσε το σακάκι μου» του Γ. Μητσάκη, «Το κορίτσι απόψε θέλει» του Γιάννη Τατασόπουλου, με τον Πάνο Γαβαλά, «Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω» του Σταύρου Τζουανάκου μαζί με την Σωτηρία Μπέλλου, «Ο μήνας έχει δεκατρείς» του Μ. Χατζιδάκι κ.ά.

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η Αννα Χρυσάφη... Μία από τις σημαντικότερες φωνές του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού


 
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η Αννα Χρυσάφη

Σε ηλικία 92 ετών πέθανε, η Αννα Χρυσάφη, μία από σπουδαιότερες τραγουδίστριες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Η κηδεία της έγινε χθες Δευτέρα στα Καλύβια Αττικής. Η Αννα Χρυσάφη είχε γεννηθεί στις 6 Δεκεμβρίου του 1921 στην Αθήνα από οικογένεια Μικρασιατών μουσικών. Η καριέρα της στο τραγούδι ξεκίνησε το 1949 με τη μεγάλη επιτυχία «Πεταλάκια» του μανώλη Χιώτη. Η ίδια ήταν και η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εμφανίστηκε σε ταινία, στον «Πύργο των Ιπποτών» του 1952, με το «Μια γυναίκα, δύο άντρες, κομπολόι δίχως χάντρες» του Μητσάκη. Ηταν και μία από τις πρώτες σκηνές με μπουζούκια στον ελληνικό κινηματογράφο - τα οποία μάλιστα εισβάλλουν στην εν λόγω ταινία σε γκαλά πλουσίων και κάνουν τον Ντίνο Ηλιόπουλο να χορεύει ένα ιδιότυπο ζεϊμπέκικο με φράκο!