Friday, September 13, 2013

Πρόσκληση του Θωμά Μπακαλάκου για μια νέα εξόρμηση των Ελλήνων Δημιουργών μουσικών έργων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αγαπητοί φίλοι,

ως εκπρόσωπος της Κίνησής Ελλήνων Δημιουργών μουσικών έργων και των πολιτών που είναι φίλοι της Ελληνικής μουσικής, σας καλούμε να παραστείτε την 16ην Σεπτεμβρίου και ώρα 14.00 στη σύσκεψη που συγκαλεί η  Κίνηση, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8.  

Η κίνησή μας αξιοποιεί τη σπίθα που κρατήσαμε αναμμένη από το μεγάλο αγώνα μας στη δεκαετία του 1980, για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και στην Ελλάδα.

Ο αγώνας μας δεν είχε τότε το ποθούμενο αποτέλεσμα, γιατί οι δημιουργοί, αδύναμοι οικονομικά στην πλειοψηφία τους, διαιρέθηκαν κάτω από την επίδραση δυνάμεων με τεράστια οικονομική και πολιτική ισχύ, έχοντας απέναντί τους και κάποιους διακεκριμένους δημιουργούς, που είχαν μεροληπτική, προς όφελός τους, μεταχείριση από την ιδιωτική επιχείρηση η οποία διαχειρίζονταν τα ΠΔ. Και οι οποίοι όχι μόνο δε βοήθησαν τον αγώνα μας, αλλά τον σαμποτάρανε κατασυκοφαντώντας και αποδυναμώνοντας καλλιτεχνικά, όσους από εμάς διακηρύσσαμε την πίστη μας στην αυτοδιαχείριση.

Σήμερα ελπίζουμε και στο δικός σας ενδιαφέρον, που θα επιβεβαιωθεί με την παρουσία σας, σε αυτή την αφετηρία του νέου αγώνα μας, που αποσκοπεί στην αυτοδιαχείριση των ΠΔ για όλους, μέσα από αυτοδιαχειριζόμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς των ίδιων των δημιουργών, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη του κόσμου.

Μπορεί οι απόψεις μας για τη μουσική και για τα γεγονότα που αναφέρονται στη μουσική ζωή της πατρίδας μας να διαφέρουν, όμως όπως αναφέρω και στο προοίμιο του μανιφέστου μου που σας κοινοποίησα, η διάθεσή μας να γίνει  αυτοδιαχείριση στα ΠΔ για όλους τους δημιουργούς και στην πατρίδα μας,  πρέπει να είναι κοινή και ανυποχώρητη.

Η μουσική ως τέχνη στα χέρια ταλαντούχων δημιουργών, αλλά και ως «μη τέχνη» στα χέρια λαϊκιστών δημιουργών, όπως ξέρετε, γίνεται μέσον για να  τζιράρεται  πακτωλός χρημάτων, ιδίως από τη διαχείριση των ΠΔ (μηχανικών και εκτελεστικών), κι αυτό, πέρα από την εμπορεία των ηχογραφήσεων για την κατασκευή  CD,  την επένδυση κινηματογραφικών και θεατρικών έργων και όποιες άλλες μορφές εμπορίας.

Ευνόητο είναι, ότι όποιος έχει στα χέρια του αυτή τη δύναμη των χρημάτων, ιδίως  από τη διαχείριση των ΠΔ, που για τον ιδιώτη αποφέρει τεράστιο κέρδος με τη μικρότερη επένδυση, δύναται να επηρεάζει και να κατευθύνει καταλυτικά την πολιτιστική δημιουργία, την πολιτιστική δραστηριότητα και γενικότερα τον πολιτισμό  της χώρας.

Σε όλα τα κράτη του κόσμου τα χρήματα από τα ΠΔ τα  διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δημιουργοί,   με τον τρόπο και τη μέθοδο της αυτοδιαχείρισης, μέσα από  οργανισμούς στους οποίους είναι όλοι τους μέλη.

  • Θλιβερή εξαίρεση η χώρα μας, όπου τα ΠΔ εκμεταλλεύεται μια  ιδιωτική επιχείρηση στην οποία οι δημιουργοί δεν είναι συνεταιριστές, αλλά πελάτες.

Όλα τα κράτη του κόσμου φρόντισαν, ώστε η διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων να είναι στα χέρια των ίδιων των δημιουργών, μέσα από αυτοδιαχειριζόμενους οργανισμούς, γιατί είναι αμιγώς ζήτημα πολιτισμού.

Η λειτουργία των αυτοδιαχειριζόμενων οργανισμών σε όλα τα κράτη του κόσμου διέπεται από νομοθεσίες, σχεδόν ίδιου περιεχομένου και βρίσκονται όλοι σε άμεση και αγαστή συνεργασία.

Να συνυπολογισθεί δε, ότι ο κάθε οργανισμός στη χώρα του, συλλέγει τα δικαιώματα και όλων των ξένων δημιουργών από τη χρήση των έργων τους στην εν λόγω χώρα, τα οποία (δικαιώματα) αποδίδει στους  οργανισμούς των χωρών τους, με βάση κανόνες διεθνών συμβάσεων.

  • Η συνάντησή μας στις 16 Σεπτεμβρίου, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει, και με τη βοήθειά σας, αφετηρία ενεργειών και δράσεων, για να κινηθεί, επιτέλους, η διαδικασία τελικής λύσης του προβλήματος, σχετικά με τη συλλογή και κατανομή των ΠΔ και στη χώρα μας, με τον τρόπο της αυτοδιαχείρισης για όλους.

Θα είναι χαρά και τιμή, να σας έχουμε μαζί μας.

Προσκλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών με επικεφαλής τον κ. Θόδωρο Αντωνίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας κ. Γιάννης Γλέζος, διακεκριμένοι συνθέτες και αρχιμουσικοί, όπως ο Δημήτρης Αγραφιώτης, Βύρων Φιδετζής και βουλευτές που επέδειξαν και επιδεικνύουν ενδιαφέρον για το ζέον αυτό ζήτημα.

Ευχαριστώ πολύ

Θωμάς Μπακαλάκος

Συνθέτης

No comments: