Monday, June 10, 2013

Η αναμέτρηση με ένα ιερό τέρας... Η Πατρίσια Κας μπορεί και τολμά να τραγουδήσει Εντίθ Πιαφ

Της Γιουλης Επτακοιλη, Η Καθημερινή, 9/6/2013
Για να αναμετρηθείς με «στοιχειωμένα», από μια σπουδαία ερμηνεύτρια τραγούδια, χρειάζονται κότσια, ταλέντο και εξυπνάδα. Η Πατρίσια Κας διαθέτει και τα τρία, γι’ αυτό και ο δίσκος της αφιέρωμα στην Εντίθ Πιαφ «KAAS CHANTE PIAF», καθώς και η παράσταση που ακολούθησε την κυκλοφορία του, είχαν μεγάλη επιτυχία. Το κοινό την υποδέχθηκε θερμά τόσο στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο όσο και στο Carnegie Hall στη Ν. Υόρκη και στο θέατρο Operetta της Μόσχας. Σε λίγες μέρες, την Παρασκευή 14 Ιουνίου, θα έχει και το ελληνικό κοινό την ευκαιρία να την απολαύσει στο αφιέρωμά της στην Εντίθ Πιαφ, που παρουσιάζεται με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από τον θάνατό της. Το ταλέντο της Κας είναι αναμφισβήτητο. Είναι μια ερμηνεύτρια που διαθέτει τα εργαλεία για να αποδώσει τα τραγούδια της Πιαφ. Αυτό, σε συνδυασμό με την έξυπνη επιλογή της να μην προσπαθήσει να μιμηθεί την Πιαφ αλλά να τραγουδήσει με το δικό της στυλ, οδήγησαν στην επιτυχία του άλμπουμ αλλά και της παράστασης. Η βαθιά, καπνισμένη φωνή της Κας αναδεικνύει το συναίσθημα και τη διαχρονική αξία αυτών των τραγουδιών. 

Για εκείνη η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν άλλη, όπως εξομολογείται στην «Κ»:

«Να διαλέξω τραγούδια από ένα ρεπερτόριο τετρακοσίων τριάντα εξαιρετικών τραγουδιών. Μια πραγματικά πολύ δύσκολη δουλειά όταν πρόκειται για τόσο υψηλού επιπέδου κομμάτια. Μετά, έπρεπε να βρεθεί ένας καινούργιος τρόπος ενορχηστρώσεων που να είναι φρέσκος, μοντέρνος, αλλά να διατηρεί και το κλασικό “άγγιγμα° της Εντίθ Πιαφ. Τελικά έγινε μια επιλογή πολύ γνωστών τραγουδιών, αλλά και κάποιων που δεν έχουν ακουστεί, στα οποία δίνω τη δική μου ερμηνευτική εκδοχή».

Τι συνέβαλε στον μύθο της Πιαφ, ο οποίος συνεχίζει ακόμη και σήμερα να συγκινεί τον κόσμο; «Το συναίσθημα που έβαζε στην ερμηνεία της, οι συγκλονιστικές εμφανίσεις της στη σκηνή και φυσικά η συναρπαστική ζωή της», απαντάει η Κας. «Η μητέρα της ήταν τραγουδίστρια του δρόμου και παράτησε την Εντίθ στη γιαγιά της η οποία διατηρούσε οίκο ανοχής σε μια επαρχιακή κωμόπολη. Μετά ήρθε η τύφλωσή της όταν ήταν μικρή, την οποία ευτυχώς ξεπέρασε μερικούς μήνες μετά. Στην εφηβεία της έζησε με τον πατέρα της, που εργαζόταν ακροβάτης σε τσίρκο και την έβαζε να τραγουδάει. Ολα αυτά σε συνδυασμό με το απίστευτο ταλέντο της έφτιαξαν τον μύθο της.

»Πρέπει να εξομολογηθώ πως και όταν ετοιμάζαμε το άλμπουμ, αλλά και σε κάθε παράσταση που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα –ειδικά έτσι όπως είναι σχεδιασμένη με τις εικόνες και τους χαρακτήρες που παρουσιάζονται στη σκηνή– ήταν απίστευτα τα συναισθήματα που γεννιούνταν μέσα μου. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αναμετριέσαι με μια τόσο σπουδαία τραγουδίστρια και γυναίκα. Είναι μεγάλη πρόκληση, μοναδική εμπειρία αλλά και συναισθηματική εξάντληση».

Ο τίτλος της παράστασης –KAAS CHANTE PIAF– είναι ένας φόρος τιμής στην Πιαφ μέσα από τα τραγούδια της φυσικά, αλλά πέρα από αυτό, είναι και μια διαδρομή μέσα από εμπειρίες και συναισθήματα που σημάδεψαν τη ζωή της. Τη θεατρική απόδοση των τραγουδιών έχει επιμεληθεί ο ταλαντούχος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Αμπελ Κορζενιόφσκι.
  • Οι διακρίσεις της «Γαλλίδας Μαντόνα»

Η Πατρίσια Κας γεννήθηκε το 1966 στην πόλη Φόρμπαχ της Λωρραίνης. Ο πατέρας της ήταν ανθρακωρύχος και η μητέρα της αφιερώθηκε στο να μεγαλώσει την ίδια και τα έξι αδέλφια της.
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της ήρθε το 1988 με τα τραγούδια «Mon me u moi» και «Mademoiselle chante le blue». Από τότε ακολουθούν πολλές επιτυχίες, πολλά βραβεία Victoires de la Musique και εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2002 η Κας ερμηνεύει τον πρώτο μεγάλο της ρόλο σε ταινία, σε σκηνοθεσία Κλοντ Λελούς, με τίτλο «And now… Ladies & Gentlemen» δίπλα στον Τζέρεμι Αϊρονς. Και τo 2008, έχοντας πουλήσει πάνω από 16 εκατομμύρια άλμπουμ σε περισσότερες από 47 χώρες, δημιουργεί το Kabaret, ένα αυθεντικό σόου αφιερωμένο στη δεκαετία του ’30. Ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια της εποχής εκείνης και η παράσταση γίνεται σταθμός στην καριέρα της, με περιοδεία σε περισσότερες από τριάντα πέντε χώρες. Το ομώνυμο άλμπουμ πούλησε πάνω από 800.000 αντίτυπα διεθνώς.

Η Πατρίσια Κας είναι μια από τις πιο δημοφιλείς καλλιτέχνιδες στη Ρωσία, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, στην Κίνα, στο Λάος, στο Βιετνάμ και ιδιαίτερα στην Κορέα. Στην Ευρώπη, τα τραγούδια της είναι διαχρονικά σε πολλές χώρες όπως Βέλγιο, Ελβετία και Γερμανία, που τη βράβευσε ως μια από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες δίνοντάς της τη μεγαλύτερη διάκριση του γερμανικού κράτους.

Την έχουν αποκαλέσει «Γαλλίδα Μαντόνα», ενώ και η ίδια έχει παραδεχθεί σε αρκετές συνεντεύξεις της ότι, εκτός από την Πιαφ και την Ντίτριχ, την έχει επηρεάσει πολύ και η Μαντόνα. H Πατρίσια Κας ισορροπεί με μεγάλη ευκολία ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο. Παρακολουθεί τη σύγχρονη γαλλική σκηνή και χαλαρώνει με Daft Punk και Woodkid. Οσο για τα μελλοντικά της σχέδια, η απάντησή της είναι απόλυτη: «Τώρα για μένα υπάρχει μόνο η Εντίθ».


​​Παρασκευή 14/6, θέατρο Μπάντμιντον. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-88.40.600.

No comments: