Wednesday, November 28, 2007

DOMENICO GAETANO MARIA DONIZETTI

Gaetano Donizetti.


Gaetano Donizetti

Ο Ιταλός συνθέτης Domenico Gaetano Maria Donizetti (γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1797 στο Bergamo της Λομβαρδίας πέθανε στις 8 Απριλίου 1848), έγινε διάσημος για την όπερα Lucia di Lammermoor (1835). Μαζί με τους Vincenzo Bellini και Gioacchino Rossini, υπήρξαν οι πρωτοπόροι του bel canto.

Το φωνητικό ύφος του Donizetti εμπλούτισε την παράδοση του bel canto που Gioacchino Rossini και ο Vincenzo Bellini είχαν καταστήσει δημοφιλή. Αυτοί οι τρεις συνθέτες έγιναν αποδεκτοί γενικά ως αρχικά υποδείγματα στις αρχές του 19ου αιώνα στη δημιουργία του bel canto. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, και για μια ιδιαίτερη περίοδο μετά από το θάνατό του, τα έργα του Donizetti κρατήθηκαν στην απέραντη δημοφιλή αναγνώριση, αλλά από την αρχή του 20ού αιώνα σκιάστηκαν σχεδόν εντελώς από τα αριστουργήματα των Wagner, Puccini, και Verdi, ίσως λόγω των τεχνικών απαιτήσεων του bel canto. Εντούτοις, από τη δεκαετία του ’50, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ρεπερτόριο του bel canto έχει οδηγήσει στις συχνότερες αποδόσεις των οπερών του Donizetti, και ιδιαίτερα των έργων του Lucia di Lammermoor, La fille du régiment, Don Pasquale και L'elisir d'amore.

Η Μαρία Κάλλας στη "Lucia di Lammermoor" στη Σκάλα του Μιλάνου το 1954

La Callas nella Lucia di Lammermoor alla Scala nel 1954

Ο Donizetti συνέθεσε περίπου 75 operas, 16 συμφωνίες, 19 κουαρτέτα, 193 τραγούδια, 45 ντουέτα, 3 ορατόρια, 28 καντάτες, οργανικά κομμάτια, σονάτες, και άλλα έργα μουσικής δωματίου.

Katia Ricciarelli - Lucia di Lammermoor - "Mad Scene"


No comments: