Wednesday, December 16, 2015

Σε ηλικία 47 ετών πέθανε η ελληνο-γερμανίδα μέτζο σοπράνο Στέλλα Ντουφεξή


Πέθανε η ελληνο-γερμανίδα μέτζο σοπράνο Στέλλα Ντουφεξή
Μια από τις πλέον περιζήτητες μεσοφώνους της εποχής μας, η Στέλλα Ντουφεξή, που διέπρεψε σε μεγάλα λυρικά θέατρα και συμφωνικές αίθουσες του εξωτερικού πέθανε σήμερα, Τετάρτη, σε ηλικία 47 ετών στο Βερολίνο, νικημένη από τον καρκίνο.
Κόρη του σκηνοθέτη Σταύρου Ντουφεξή, γεννημένη στην Φρανκφούρτη το 1968, υπήρξε από τις αγαπημένες ερμηνεύτριες της Φιλαρμονικής του Βερολίνου και συνεργάστηκε με ονομαστές γερμανικές ορχήστρες αλλά και φημισμένα σύνολα άλλων χωρών (Συμφωνικές του BBC και του Λονδίνου, Φιλαρμονική του Ισραήλ, Ορχήστρα του Παρισιού, Ensemble Intercontemporain, Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ, κ.ά.), καθώς και με κορυφαίους μαέστρους.

Η Στέλλα Ντουφεξή διέπρεψε σε μεγάλα λυρικά θέατρα και συμφωνικές αίθουσες του εξωτερικού , όπως τις Κρατικές Όπερες του Βερολίνου και του Μονάχου, την Όπερα της Σκωτίας, το Θέατρο Λισέου της Βαρκελώνης, το Μεγάλο Θέατρο της Γενεύης, το Theatre de la Monnaie των Βρυξελλών, την Όπερα της Μόσχας κ.ά. Ερμήνευσε χαρακτηριστικούς ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου για μεσόφωνο και διακρίθηκε επίσης για τις ερμηνείες της στη φωνητική μουσική δωματίου.
Από τον Οκτώβριο του 2014 ήταν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ρόμπερτ Σούμαν του Ντύσσελντορφ. Η λίστα των μαέστρων με τους οποίους είχε συνεργαστεί είναι μακριά (ανάμεσά τους οι: Χάιτινκ, Μέτα, Μπυτσκόφ, Νάγκανο, Μαζούρ, Νόρρινγκτον, Χόγκγουντ, Μέτσμαχερ, Μπόλτον, Ρίλλινγκ, Σαράστε, Έσενμπαχ, Γιουρόφσκι, Κόοπμαν και Ντουνταμέλ).
Η τελευταία της εμφάνιση στην Ελλάδα ήταν τον περασμένο Μάιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου είχε παρουσιάσει το ρεσιτάλ με τίτλο «Ανοιξιάτικη νύχτα» αφιερωμένο σε συνθέτες της ρομαντικής και μεταρομαντικής εποχής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: