Saturday, June 13, 2015

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο σαξοφωνίστας της τζαζ, Ορνέτ Κόουλμαν


Έφυγε από τη ζωή ο σαξοφωνίστας της τζαζ, Ορνέτ Κόουλμαν

Υπέστη καρδιακή προσβολή και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μανχάταν, όπου ζούσε

Ο θρυλικός σαξοφωνίστας της τζαζ, Ορνέτ Κόουλμαν, έφυγε από τη ζωή, χτες, Πέμπτη 11 Ιουνίου, σε ηλικία 85 ετών. Υπέστη καρδιακή προσβολή και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μανχάταν, όπου ζούσε. Ο Κόουλμαν, ο οποίος είχε τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ για τη Μουσική (2007) και με Grammy για τη συνολική προσφορά του, ήταν αυτοδίδακτος. «Δεν ήξερα ότι έπρεπε να μάθω να παίζω. Δεν ήξερα ότι η μουσική είχε κανόνες και τέτοια πράγματα. Νόμιζα ότι είναι απλά ένας ήχος. Ότι πρέπει να παίζεις, για να παίζεις. Πάντα το πίστευα», είχε πει ο Κόουλμαν σε συνέντευξη του στη Guardian.

Γεννήθηκε σε μία φτωχογειτονιά  Αφροαμερικανών στο Τέξας.  Όπως έλεγε ο ίδιος, μεγάλωσε τόσο φτωχός (poor) που δεν άντεχε καν να προφέρει ολόκληρη τη λέξη «φτωχός» (και έλεγε χαρακτηριστικά “so po”). Το πρώτο του σαξόφωνο το αγόρασε, σε ηλικία 14 ετών, με τα χρήματα που είχε βγάλει, γυαλίζοντας παπούτσια.  Σε ηλικία 19 ετών, ξεκίνησε να παίζει μουσική στο Λος Άντζελες και να «χτίζει» το ελεύθερο στιλ του.

Όταν το 1958 η εταιρεία Contemporary Records αγόρασε τα δικαιώματα από ορισμένα του τραγούδια, οι μουσικοί του στούντιο δε μπορούσαν να τα ερμηνεύσουν. Ο Κόουλμαν προσελήφθη για να τα ηχογραφήσει και έτσι κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, Something Else.

Στις ζωντανές εμφανίσεις του, ακόμα και οι καλύτεροι μουσικοί δυσκολεύονταν να τον ακολουθήσουν. Το 1986, ο κιθαρίστας Pat Metheny είχε πει: «Είναι μία πρόκληση! Κάποιες φορές ο Ορνέτ παίζει, μετά σταματάει και εγώ πρέπει να συνεχίσω να παίζω!». Στην καριέρα του o Kόουλμαν, ηχογράφησε περισσότερα από 40 άλμπομ.

No comments: