Tuesday, April 28, 2015

«Πνοές του Μάη»


Τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Μάη, η Λίνα Νικολακοπούλου επιμελείται και παρουσιάζει στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» ένα μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή της γενιάς του ΄30 Γιώργο Σαραντάρη, με τίτλο «Πνοές του Μάη». Θα ακουστούν 28 ποιήματά του γραμμένα από το 1933 έως το 1940 και μελοποιημένα από την Δάφνη Αλεξανδρή. Τραγουδούν: Μελίνα Τανάγρη, Αργυρώ Καπαρού, Θοδωρής Βουτσικάκης, Δημήτρης Νικολούδης και η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου. Συνοδεύει επταμελής ορχήστρα.

Τα ποιήματα της συναυλίας είναι ανθολογημένα από τις συλλογές: Οι Αγάπες του Χρόνου (1933), Ουράνια (1934), Αστέρια (1935), Στους Φίλους Μιας Αλλης Χαράς (1940), καθώς και ποιήματα που έχουν εκδοθεί στο περιοδικό Τα Νέα Γράμματα Β, Γ, Δ.
Παίζουν οι μουσικοί (αλφαβητικά): Αποστόλης Βαγγελάκης - νέι, ντουντούκ, Θάνος Καζαντζής - ντραμς, Απόστολος Καλτσάς - μπάσο, Τάσος Κατσάρης - πλήκτρα, πιάνο, Ευαγγελία Μαυρίδου - πλήκτρα, πιάνο, Κώστας Νικολόπουλος - κιθάρες, Νίκος Παπαϊωάννου - τσέλο, λαούτο.
Ο Γιώργος Σαραντάρης [φωτογραφία] γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1908. Το 1912 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας. Εκεί, φοίτησε σε ιταλικά σχολεία και στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια της Μπολόνια και της Ματσεράτα. Τον Μάρτη του 1931 ήρθε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και να εργαστεί. Κινήθηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παίρνοντας μέρος στις πνευματικές ζυμώσεις της δεκαετίας του ΄30. Το 1940 πολέμησε σαν απλός στρατιώτης στο Μέτωπο της Βορείου Ηπείρου κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του συμπολεμιστή του Οδυσσέα Ελύτη, η υγεία του κλονίστηκε κι αρρώστησε, πιθανότατα από τύφο. Στις 26 Φλεβάρη του 1941, ο ποιητής Γιώργος Σαραντάρης «έφυγε» από τη ζωή στα 33 του χρόνια.

No comments: