Wednesday, December 5, 2012

Πέθανε ο θρυλικός πιανίστας της τζαζ Ντέιβ Μπρούμπεκ


Ο Αμερικανός πιανίστας της τζαζ Ντέιβ Μπρούμπεκ πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 91 ετών (μία ημέρα πριν από τα γενέθλία του) μετά από μακρά καριέρα και θρυλικά κομμάτια, μεταξύ τους και το «Take Five» που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία. Ο Μπρούμπεκ γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1920 στο Κόνκορντ της Καλιφόρνιας, μέλος οικογένειας μουσικών. Προσανατολίστηκε αρχικά σε μια καριέρα κτηνιάτρου τον κέρδισαν όμως οι μουσικές σπουδές κοντά στον Νταριούς Μιγιό για τρία χρόνια.

Το 1951 σχημάτισε κουαρτέτο τζαζ με τον σαξοφωνίστα Πολ Ντέσμοντ, τον ντράμερ Τζο Μορέλο και τον μπασίστα Γιουτζίν Ράιτ. Ηχογράφησαν το 1959 την σύνθεση του Ντέσμοντ «Take Five», η οποία τον ανέβασε στην κορυφή.

Ο δίσκος «Time out», που περιλαμβάνει το θρυλικό κομμάτι «Blue rondo a la Turk» (μια σύνθεση του Μπρούμπεκ), πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Το κουαρτέτο παρέμεινε ενωμένο για δεκαπέντε χρόνια.

Το 1958 ο Μπρούμπεκ σχημάτισε νέο κουαρτέτο με τον σαξοφωνίστα Τζέρι Μάλιγκαν.

Από το 1972 έπαιζε με δυο από τους γιους του ως Δύο Γενιές Μπρούμπεκ ενώ ξαναβρήκε τον Μάλιγκαν το 1975.

Εδώ και είκοσι χρόνια, Ντέιβ Μπρούμπεκ δεν σταμάτησε να παίζει σε όλα τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ τζαζ, χωρίς να απομακρύνεται πολύ από το στυλ που του εξασφάλισε την επιτυχία στη δεκαετία του 50.

Πιστός στην κλασική του εκπαίδευση, ο Ντέιβ Μπρούμπεκ έχει επίσης συνθέσει μουσική για δύο μπαλέτα, μια μουσική κωμωδία, τρία ορατόρια, τέσσερις καντάτες, μια λειτουργία, πολλά κομμάτια για ορχήστρα τζαζ και συμφωνική ορχήστρα, καθώς και πολυάριθμα έργα για πιάνο. 

Παντρεμένος από το 1942, ο Ντέιβ Μπρούμπεκ ήταν πατέρας έξι παιδιών.

No comments: