Tuesday, December 16, 2008

Ψηφιοποίηση της Μουσικής Βιβλιοθήκης


Παρουσιάστηκαν χθες τα αποτελέσματα των έργων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» που αφορούν τη «Δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας τεκμηρίωσης και προβολής της ελληνικής μουσικής», καθώς και τη «Διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μέσα από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη» και τα οποία υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», Γ΄ ΚΠΣ (2000-2006), δημιουργήθηκε η νέα θεματική διαδικτυακή πύλη της Ελληνικής Μουσικής, η οποία περιλαμβάνει τα αρχεία των συνθετών Μίκη Θεοδωράκη, Αιμίλιου Ριάδη, Γεωργίου Πονηρίδη, Frank Choisy, το αρχείο Νηλέα Καμαράδου, τις Συλλογές Χειρογράφων και Ελληνικών Τραγουδιών που ανήκουν στη Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», καθώς και το αρχείο Δόμνα Σαμίου, που ανήκει στον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου (http://digma. mmb. org.gr). Αυτή η μονάδα θεματικής τεκμηρίωσης περιλαμβάνει περισσότερα από 260.000 ψηφιοποιημένα τεκμήρια, τα οποία αποτελούν πηγή έρευνας για κάθε ενδιαφερόμενο, λειτουργώντας πάντα στο πλαίσιο του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σε συνέχεια του παραπάνω δημιουργήθηκε η διαδραστική εφαρμογή «Μια διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μέσα από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη». Η εφαρμογή αυτή αποτελείται από 403 εγγραφές με κείμενα ιστορικού, μουσικολογικού και γενικότερου περιεχομένου. Περιλαμβάνει 6.000 τεκμήρια διαφόρων ειδών, μουσικά χειρόγραφα, κείμενα, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, αποκόμματα Τύπου, αφίσες, προγράμματα συναυλιών, βραβεία και τιμητικές διακρίσεις και περιγράφει τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη - ο συνθέτης ήταν παρών στη χθεσινή παρουσίασησε σχέση με τις ιστορικές εξελίξεις στην Ελλάδα (http://theodorakis.mmb. org.gr, http://mikis.org.gr).

Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων η Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», τα δύο παραπάνω έργα αναδεικνύουν και τεκμηριώνουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα «να βρεθούν νέες χορηγίες και κονδύλια,εφόσον η Βιβλιοθήκη διαθέτει πλούσιο υλικό προς ψηφιοποίηση ώστε να διασώσουμε,διαδώσουμε,προβάλουμε την ελληνική μουσική δημιουργία».

No comments: