Wednesday, December 31, 2008

Μουσικός απολογισμός 2008: Τα καλύτερα άλμπουμ...

Μουσικός απολογισμός 2008: ΤΙ ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Τα καλύτερα άλμπουμ...

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Σε έναν ωκεανό ήχου όπου η φανκ ψυχεδέλεια των TV On The Radio συναντούσε τις ελεγείες των Portishead και το ραπ της Santogold χανόταν μέσα στο σκληροπυρηνικό πανκ των Fucked Up ξεπήδησαν και δύο κυρίες της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής που έκλεψαν την παράσταση.

* «Dig!!! Lazarus Dig!!!» Nick Cave and the Bad Seeds (ΕΜΙ):

Οταν ο Κέιβ ρίχνεται σε έναν καταρράκτη από παλιό γκαράζ και αυτοπαρωδείται με τη σύνεση ενός επιζήσαντα, φτιάχνει αριστουργήματα. Εδώ ο Λάζαρος ανασταίνεται και τίποτα δεν θυμίζει τη μαυρίλα των πρώτων άλμπουμ. Αντίθετα, κρύβεται ένα παιχνιδιάρικο γκροτέσκο ροκ εν ρολ, αντάξιο ενός πανούργου γερασμένου λύκου.

* «Dear Science» - TV On The Radio (Sony BMG):

Οι πέντε Νεοϋορκέζοι μάζεψαν το ηχητικό παρελθόν της μητρόπολης, από φρενιασμένη ντίσκο μέχρι βρώμικα μπλουζ, και έφτιαξαν το πιο καθηλωτικό άλμπουμ του χρόνου.

*«Third» - Portishead (Universal):

Ξανά βουτηγμένοι στο πηχτό σκοτάδι, αλλά τώρα το χαράσσουν με ροκ κιθάρες και υποχθόνιους ρυθμούς. Το τρίο από το Μπρίστολ επιστρέφει με ένα επιβλητικό άλμπουμ, δίνοντας νέα πνοή στον ήχο που όλοι θεωρούσαν τελειωμένη υπόθεση.

* «Santogold» - Santogold (Hitch- Hyke):

Ρέγκε και πανκ ρυθμοί λουσμένοι στα new wave συνθεσάιζερ και η Σάντι Γουάιτ να απλώνει το μελωδικό της ραπ. Αυτή είναι η ποπ του σήμερα, πέρα από τη βιομηχανία της μουσικής, όπου η παλιά σόουλ μεταμορφώνεται μέσα από εξωτικούς ρυθμούς και λαμπερή ελεκτρόνικα.

* «Avatar» - Monika (Archangel):

Η Μόνικα είναι η δική μας πιτσιρίκα που έβγαλε ένα άλμπουμ με ποπ μελωδίες και κατάφερε να κάνει ξανά περήφανη την ελληνική σκηνή, που σήκωσε κεφάλι μέσα στον σκυλοπόπ πολτό.

* «The Incredible/The Invisible» - Sugahspank (Cast-Α-Blast):

Μία από τις συγκλονιστικότερες φωνές της ελληνικής σκηνής ανοίγει δρόμο σε ένα μίγμα από σόουλ, φανκ και χιπ χοπ που χτίζει ο Dj Blend. Αν ήταν στη Νέα Υόρκη, θα είχε χριστεί η νέα σόουλ σταρ. Περιμένουμε το «Spacecakes», που θα κυκλοφορήσει με τους Sugah Galore.

* «The Slip» - Nine Inch Nails (www.nin.com):

Ζοφερός ιντάστριαλ οδοστρωτήρας, ταιριαστό σάουντρακ των άγριων καιρών που έρχονται. Ο Τρεντ Ρεζνόρ συνέθεσε ένα ομιχλώδες γρανιτένιο μπαράζ θορύβου και έριξε τον δυναμίτη στο Ιντερνετ δωρεάν, ολοκληρώνοντας μια ρηξικέλευθη χειρονομία.

* «Chemistry Of Common Life by..» - Fucked Up (Sony BMG):

Ενα άλμπουμ γεμάτο καυτό ατόφιο θόρυβο, που έρχεται από το χάρντκορ του '80, στολισμένο με σουρεαλιστικούς στίχους. Αυτοί οι Καναδοί θορυβοποιοί έρxονται από το μέλλον.

* «Oracular Spectacular» - MGMT (Sony BMG):

Οι δύο MGMT μαζεύουν όλα τα κλισέ του '60 αλλά αντί για νεοχίπικα πανηγύρια γράφουν ένα άλμπουμ όπου ο παλιός Μπάουι συναντάει τους Country Joe and The Fish με τις ευλογίες των Τ Rex.

* «Viva La Vida Or Death And All His Friends» - Coldplay (ΕΜΙ):

Ο Ντελακρουά κατεστραμμένος από ένα βέβηλο γκράφιτι στο εξώφυλλο. Και μέσα οι Coldplay εγκαταλείπουν τα μελαγχολικά έπη και με την καθοδήγηση του Μπράιαν Ινό χάνονται σε ένα μίγμα από συνθεσάιζερ και έγχορδα, αφρικάνικους ρυθμούς και κάντρι πινελιές, ζοφερές μπαλάντες και ατίθασο ροκ εν ρολ.

* «The Age Of The Understatement» - The Last Shadow Puppets (ΕΜΙ):

Σάουντρακ κλεμμένα από τον Μορικόνε. Αιθέριες μελωδίες με βιολιά και πνευστά. Ροκ εν ρολ κιθάρες. Κάπως έτσι ο Αλέξ Τέρνερ, τραγουδιστής των Arctic Monkeys, συνάντησε τον Μάιλς Κέιν των Rascals και έφτιαξαν μια σειρά από επικά ποπ τραγούδια. *

Κι αυτά που έγιναν είδηση

* «Chinese Democracy» - Guns' Ν' Roses (Universal):

Ο Αξελ Ρόουζ δεν δίνει δεκάρα ούτε για τα χρόνια που έχασε στο στούντιο, ούτε για τα 13 εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν. Παίζει όπως πάντα, ακόμα και χωρίς τους παλιούς του συντρόφους, ένα θρασύ, αλήτικο και αυθεντικό χαρντ ροκ.

* «Black Ice» - AC/DC (Sony BMG):

Σαν να μην πέρασε ούτε λεπτό από το «Back In Black». Ιδιες κιθάρες, ίδια ουρλιαχτά, ίδιος θόρυβος, ίδια περιφρόνηση για τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα και ίδια μανία για το ηδονοθηρικό ροκ εν ρολ.

* «Anywhere Ι Lay My Head - Scarlet Johansson (Warner):

Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγελαφική ιστορία. Ομως η Σκάρλετ Γιόχανσον έβαλε πρώτα τον Ντέιβιντ Σίτεκ των TV On The Radio να χτίσει μια επιβλητική ελεκτρόνικα, πρόσθεσε την γκαράζ κιθάρα του Νικ Ζίνερ των «Yeah Yeah Yeah's» και ερμήνευσε με σεβασμό κάποια τραγούδια του Τομ Γουέιτς με τη βοήθεια του Ντέιβιντ Μπάουι.

*«Tha Carter ΙΙΙ» - Lil Wayne (Universal):

Ο ράπερ από τη Νέα Ορλεάνη με το έκτο του άλμπουμ ξεπέρασε σε πωλήσεις τα μεγαθήρια της χιπ χοπ βιομηχανίας και είναι υποψήφιος για οκτώ Γκράμι. Με συνταγή ένα πιασάρικο ραπ με ποπ μελωδίες και μια φωνή σαν καρτούν ο Λιλ Γουέιν ήταν η έκπληξη του φετινού χιπ χοπ.

* «Everything That Happens Will Happen Today» - David Byrne & Brian Eno (Hitch Hyke):

Είκοσι επτά χρόνια πριν, ένας πειραματιστής που είχε φτιάξει τους Talking Heads, και ένας μουσικός που έβαζε την ηχητική παράνοια πίσω από τους Roxy Music, έγραψαν μαζί το «My Life In The Bush Of Ghosts», από το οποίο «έκλεψε» ιδέες όλη η ηλεκτρονική σκηνή.

Στη δεύτερη συνεργασία τους γράφουν απλά, όμορφα τραγούδια, όπου οι απόκοσμες μελωδίες του Ινο συναντούν την εμμονή για τους ρυθμούς του Μπερν.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/12/2008

No comments: