Thursday, May 21, 2009

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΡΟΚΙΑ» ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ, ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ, ΤΟΥ ΜΠΑΤΗ

  • «Το ρεμπέτικο είναι το πιο επαναστατημένο τραγούδι»

«Όταν ήμουν  πολύ νέος,  θυμάμαι είχα  ρωτήσει τον  Γρηγόρη  Μπιθικώτση γιατί  ηχογράφησε  ρεμπέτικα που  είχαν πίσω τους  και μια και δυο  και τρεις  εκτελέσεις. Μου  είχε πει, λοιπόν,  πως είναι  υποχρέωσή μας  να το κάνουμε.  Γιατί αλλάζει  κάθε φορά ο  ήχος. Κι εμείς  τότε το ΄60, πολύ  νέοι ακόμα,  αρχίσαμε να  ψάχνουμε τα  παλιά τραγούδια  και να τα  ηχογραφούμε  ξανά» διηγείται ο  Γιώργος  Νταλάρας
Γιατί αρέσει το ρεμπέτικο στους νέους; Και γιατί είναι ένα μουσικό είδος που δεν θα πεθάνει ποτέ; «Επειδή είναι το πιο δυναμικό, το πιο επαναστατημένο κομμάτι του ελληνικού τραγουδιού» εξηγούσε χθες ο Γιώργος Νταλάρας, ανατρέχοντας στα πρώτα χρόνια της πορείας του και στους λόγους που τον έκαναν να ασχοληθεί από τότε με το ρεμπέτικο.

Ο έρωτας αυτός δεν είναι τυχαίος. Είναι ριζωμένος μέσα στα παιδικά του βιώματα, στις αναμνήσεις απ΄ τον πατέρα του, στα δικά του ακούσματα. Η καριέρα του ξεκίνησε με ρεμπέτικο (πρώτος δίσκος «Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει Απόστολο Καλδάρα») και επί της ουσίας διαμόρφωσε τον δικό του δρόμο από τον οποίο δεν απομακρύνθηκε ποτέ- ούτε και σε εποχές που φαινόταν εξαιρετικά ανεπίκαιρο να ασχοληθεί κανείς με το είδος.

Τα ρεμπέτικα τραγούδια που κατά καιρούς ηχογράφησε ανέρχονται σε 200. Μέσα σ΄ αυτά είναι και τα 58 που περιλαμβάνει το «Σαν τραγούδι μαγεμένο», ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με διπλό CD στο οποίο αποτυπώθηκε η ομώνυμη επιτυχημένη μουσική παράσταση που έδωσε το 2008 και το 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έχοντας δίπλα του τους νεώτερους Μπάμπη Στόκα, Σοφία Παπάζογλου, Ζαχαρία Καρούνη, Ασπασία Στρατηγού και 13μελή ορχήστρα. Για όσους δεν την πρόλαβαν, υπάρχει και το οπτικοποιημένο ντοκουμέντο της παράστασης (DVD).

Το «Σαν τραγούδι μαγεμένο» μάς ταξιδεύει στον κόσμο του ρεμπέτικου μέσα από μια διαδρομή από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και το 1950 αποτυπώνοντας τους σημαντικότερους σταθμούς του (γεωγραφικά και μουσικά). «Και βέβαια είναι μια από τις δουλειές που χρειαζόταν παρέα για να γίνει- χωρίς αγάπη αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Κι εγώ έκανα τα λιγότερα. Απλά τραγούδησα».

Η παράσταση διανθίζεται από οκτώ μικρά δράματα με άξονα τους πρωταγωνιστές του ρεμπέτικου που λειτουργούν παράλληλα με το κατ΄ εξοχήν μουσικό μέρος. Οκτώ στιγμιότυπα- θεατρικές ανάσες στις οποίες συμμετείχαν η Τάνια Τρύπη (Μαρίκα Νίνου), ο Άρτο Απαρτιάν (Μάρκος Βαμβακάρης), ο Νίκος Αλεξίου (Βασίλης Τσιτσάνης), ο Μάνος Σειραγάκης (Γιάννης Παπαϊωάννου), ο Έκτορας Καλούδης (Λουκάς Νταράλας) και η Ελίτα Κουνάδη.
Ο Γιώργος Νταλάρας έχει ηχογραφήσει κάπου 200 ρεμπέτικα μέχρι τώρα. «Και υπάρχουν άλλα τόσα αριστουργήματα» επισημαίνει
Θέαμα, ακρόαμα και ιστορία μαζί. Χρειάστηκε ένα επιτελείο καλλιτεχνών και ειδικών μελετητών για να γίνει πραγματικότητα η ιδέα αυτή: Ο Παναγιώτης Κουνάδης προσέφερε τις γνώσεις του και το τεράστιο αρχειακό του υλικό, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος υπογράφει την εισαγωγή (συνέβαλε και στην έρευνα των τραγουδιών), ο Κώστας Γανωσέλης έκανε τις ενορχηστρώσεις μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έγραψε τα κείμενα, ενώ η Έρση Δρίνη υπέγραψε τα σκηνικά της μουσικής παράστασης και ο Γιάννης Μετζικώφ τα κοστούμια. Την ιδέα για τον τρόπο που θα έσμιγε το μουσικό και θεατρικό μέρος είχε ο σκηνοθέτης της παράστασης Σωτήρης Χατζάκης.

«Το υλικό του ρεμπέτικου είναι ανεξάντλητο» λέει ο Γιώργος Νταλάρας. Έχω ηχογραφήσει 200 τραγούδια και υπάρχουν άλλα τόσα αριστουργήματα. Όταν πάω στο σπίτι του Παναγιώτη Κουνάδη κάθε φορά φεύγω έκπληκτος. Εκτός του ότι είναι το πιο δυναμικό, το πιο επαναστατημένο κομμάτι του ελληνικού τραγουδιού είναι και οι ίδιοι οι άνθρωποι που είχαν γοητεία. Αυτή η παρέα είχε σκληρή ροκιά μέσα της, ο Βαμβακάρης, ο Παπαϊωάννου, ο Μπάτης κ.ά., έζησαν και δημιούργησαν αριστουργήματα χωρίς να εξαργυρώσουν τίποτα».

Ίσως είναι κι αυτό μια πτυχή που κινητοποιεί τον καλλιτέχνη Νταλάρα. Το χρέος απέναντι σε ανθρώπους που έφυγαν φοβισμένοι, κυνηγημένοι, κρυμμένοι. «Ακόμη κι όταν άρχισαν να γίνονται αποδεκτοί από τον κόσμο, δεν κατάφεραν να φτιάξουν τη ζωή τους. Κι εμείς εισπράττουμε αποδοχή, χρήματα, φήμη».

Νέες παραγωγές (και τόσο προσεγμένες) δεν είναι εύκολο να αναλάβει η ελληνική δισκογραφία σήμερα. Η κρίση έχει ακινητοποιήσει τον δισκογραφικό κόσμο, με αποτέλεσμα να μη ρισκάρει να επενδύσει σε νέες παραγωγές, όπως παρατηρούσαν οι συντελεστές του CD. Παρ΄ όλο που, όπως μάθαμε, η προηγούμενη παράσταση του Γιώργου Νταλάρα, το αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, το οποίο επίσης ηχογραφήθηκε ζωντανά και κυκλοφόρησε σε CD και DVD, πούλησε πάνω από 20.000 αντίτυπα. Από την ίδια εταιρεία κυκλοφορεί και το νέο διπλό CD.

ΙΝFΟ
Η μουσική παράσταση «Σαν τραγούδι μαγεμένο- Αναφορά στο ρεμπέτικο» με τον Γιώργο Νταλάρα και άλλους μουσικούς, που παρουσιάστηκε το 2008 και 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κυκλοφορεί σε δύο CD και ένα DVD.


Ο Γ. Νταλάρας τραγουδά την «Αχάριστη» του Βασίλη Τσιτσάνη


  • Της Χάρης Ποντίδα. ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

No comments: