Wednesday, May 20, 2009

Γιώργος Νταλάρας: "Ο Βαμβακάρης, ο Παπαϊωάννου και οι άλλοι ήταν σίγουρα ροκ"

«Το ρεμπέτικο είναι το πιο δυναμικό και επαναστατικό κομμάτι του ελληνικού τραγουδιού. Αυτή η παρέα είχε μια σκληρή ροκιά. Ο Βαμβακάρης, ο Παπαϊωάννου και οι άλλοι ήταν σίγουρα ροκ...»: την παραπάνω διαπίστωση έκανε ο Γιώργος Νταλάρας χθες το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου έγινε η παρουσίαση της δισκογραφικής έκδοσης (διπλό CD και DVD) με την καταγραφή της μουσικής παράστασης «Σαν Τραγούδι Μαγεμένο - Αναφορά στο Ρεμπέτικο» που παρουσιάστηκε φέτος αλλά και πέρσι στο Μέγαρο Μουσικής.


 Ο Βαμβακάρης, ο Παπαϊωάννου και οι άλλοι ήταν σίγουρα ροκ

Πρόκειται για μία συγκροτημένη αναφορά στο ρεμπέτικο που βασίστηκε σε μια ιδέα του Σωτήρη Χατζάκη, έρευνα και αρχειακό υλικό του Παναγιώτη Κουνάδη και πρόλογο του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Συμμετέχουν οι τραγουδιστές Μπάμπης Στόκας, Σοφία Παπάζογλου, Ζαχαρίας Καρούνης, Ασπασία Στρατηγού και οι ηθοποιοί Τάνια Τρύπη, Αρτο Απαρτιάν, Νίκος Αλεξίου, Εκτορας Καλούδης, Μανώλης Σειραγάκης και Ελίτα Κουνάδη.

 Ο Βαμβακάρης, ο Παπαϊωάννου και οι άλλοι ήταν σίγουρα ροκ

«Κάθε φορά που ηχογραφώ ρεμπέτικα το κάνω για τους άλλους, γι αυτούς που φύγαν», εξομολογήθηκε ο Γιώργος Νταλάρας, για να εξηγήσει αμέσως μετά: «Ολοι αυτοί οι μουσικοί του ρεμπέτικου παίζανε για χρόνια κυνηγημένοι, φοβισμένοι, δεν μπόρεσαν ποτέ να φτιάξουν τη ζωή τους. Εμείς, οι νεότεροι, εισπράττουμε για λογαριασμό τους τα πάντα: αποδοχή, χρήματα, φήμη. Αισθάνομαι ότι όταν λέω τα τραγούδια τους, εκείνοι, έστω από μακριά, παίρνουν μια γλυκιά εκδίκηση».

  • Αναστασία Κουκά, ΕΘΝΟΣ, 20/5/2009

No comments: