Wednesday, April 18, 2012

Τον υποδέχονταν σαν λαϊκό ήρωα

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αυτό που κατά κύριο λόγο χαρακτήρισε την καλλιτεχνική διαδρομή του Δημήτρη Μητροπάνου ήταν η δυνατότητά του να ελίσσεται και να προσεγγίζει διαφορετικά μουσικά είδη εκτός από το λαϊκό στο οποίο ήταν ταγμένος.
Με τη σύζυγό του Βένια και την κόρη του Αναστασία
Με τη σύζυγό του Βένια και την κόρη του Αναστασία
Αυτό που κατά κύριο λόγο χαρακτήρισε την καλλιτεχνική διαδρομή του Δημήτρη Μητροπάνου ήταν η δυνατότητά του να ελίσσεται και να προσεγγίζει διαφορετικά μουσικά είδη εκτός από το λαϊκό στο οποίο ήταν ταγμένος. Μπορούσε με την ίδια ευκολία να ερμηνεύσει ένα ροκ κομμάτι, μια τρυφερή μπαλάντα, ένα έντεχνο τραγούδι. Ο Δημήτρης Μητροπάνος όλα αυτά τα χρόνια δεν κατέβηκε ποτέ από τη σκηνή. Ακόμη κι όταν η υγεία του ήταν κλονισμένη, ήταν εκεί παρών. Και μπορεί το πρόσωπό του να έδειχνε ταλαιπωρημένο, η φωνή του όμως, αυτή η προικισμένη φωνή, δεν έσπασε ποτέ. Εκείνος έκλεινε τα μάτια και η φωνή έβγαινε, όπως πάντα, μέσα από την ψυχή του.
Οταν επέστρεψε μετά την επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού στην οποία υποβλήθηκε στο Παρίσι, ο κόσμος, το κοινό του, τον υποδέχθηκε σαν λαϊκό ήρωα. Κάθε βράδυ, όλοι όρθιοι τον χειροκροτούσαν ώρες ολόκληρες στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανιζόταν, κι εκείνος έριχνε μια ζεϊμπεκιά, στη «Ρόζα», ξεσηκώνοντας τους πάντες.
Γιατί ο Μητροπάνος ήταν από τους λίγους καλλιτέχνες που δεν τους άλλαξε η επιτυχία. Ηταν και παρέμεινε μέχρι το τέλος λιτός αλλά και ευαίσθητος, ολιγόλογος αλλά και προσιτός. Ενας αληθινός λαϊκός άνδρας.
Πριν από λίγες ημέρες ο Δημήτρης Μητροπάνος χόρεψε στη σκηνή το τελευταίο του ζεϊμπέκικο. Ηταν ευδιάθετος και ανανέωσε το ραντεβού με το κοινό του για το καλοκαίρι, που σκόπευε να κάνει συναυλίες. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε.
ΕΘΝΟΣ, 18/4/2012

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Με τη σύζυγό του Βένια και την κόρη του Αναστασία
  • Με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Δήμο Μούτση έδωσαν συναυλία στο Ηρώδειο το 1999
  • Τελευταία μουσική συνάντηση με την Χαρούλα Αλεξίου και τη Μαρινέλλα ήταν στο Καλλιμάρμαρο στη συναυλία-αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη το 2009
  • Τον υποδέχονταν σαν λαϊκό ήρωα
  • Με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα συνεργάστηκαν σε ζωντανές εμφανίσεις και δισκογραφικά

No comments: