Tuesday, March 30, 2010

Ο πολωνός συνθέτης Ζμπίγκνιου Πράισνερ ξανά στην Αθήνα

  • O Ζμπίγκνιου Πράισνερ, γνωστός στο ελληνικό κοινό από τις μουσικές του κυρίως για τις ταινίες του Κριστόφ Κισλόφσκι, θα εμφανισθεί το Σάββατο 29 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τρία χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Αυτοδίδακτος μουσικός, ο πολωνός συνθέτης θεωρείται ένας από τους πιο επιφανείς συνθέτες μουσικής για τον κινηματογράφο της γενιάς του. Εχει υπογράψει τη μουσική σε περισσότερες από 40 ταινίες, κατά κύριο λόγο ευρωπαίων σκηνοθετών, ενώ έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τη δουλειά του για την ταινία του Κισλόφσκι «Η διπλή ζωή της Βερόνικα», υπογράφοντας με το ψευδώνυμο Βαν ντε Μπαντεμάγερ το χαρακτηριστικό κινηματογραφικό θέμα «Concerto in e minor, Version 1798».

Ο Ζμπίγκνιου Πράισνερ έχει συνεργασθεί με τον Κριστόφ Κισλόφσκι και σε άλλες ταινίες («Ο δεκάλογος», «Τα τρία χρώματα: Μπλε, Λευκό, Κόκκινο»), καθώς και σε ταινίες άλλων σκηνοθετών, όπως το «Εuropa Εuropa» της Ανιέσκα Χόλαντ, το «Μοιραίο πάθος» του Λουί Μαλ, το «Οταν ένας άντρας αγαπά μια γυναίκα» του Λούις Μαντόκι ή το «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» της Λουκίας Ρικάκη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η «Διπλή ζωή της Βερόνικα» έχει πουλήσει πάνω από 300.000 CD από το 1991 που κυκλοφόρησε, ενώ η τριλογία «Τα τρία χρώματα» έχει ξεπεράσει τις 700.000 πωλήσεις. Οπως σημειώνει σε συνεντεύξεις του, η έμπνευσή του έχει ως πηγή την ανησυχία ότι οι άνθρωποι στη σημερινή εποχή απομακρύνονται όλο και περισσότερο μεταξύ τους, ως συνέπεια των τεχνολογικών επιτευγμάτων τα οποία - παραδόξως- αποτελούν εμπόδιο στην επικοινωνία και στην ενδοσκόπηση.

«Οχι πολύ καιρό πριν», λέει ο ίδιος, «διαβάζαμε κάτω από το φως της λάμπας πετρελαίου. Τώρα μοιράζουμε την προσοχή μας μεταξύ της τηλεόρασης, της οθόνης του υπολογιστή μας και των κινητών τηλεφώνων μας. Το τεράστιο άλμα της τεχνολογίας όμωςδεν στηρίχθηκε σε κάποιο φιλοσοφικό ή ψυχολογικό υπόβαθρο, ούτε στην τέχνη. Οι άνθρωποι έχουν λησμονήσει την ψυχή τους- δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε χώρο να της αφιερώσουν» .

Στη συναυλία συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου υπό τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά, καθώς και η υψίφωνος Ελζμπιέτα Τοβάρνικα.

  • ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210 6980.044 η Στις 29 Μαΐου η Τιμές εισιτηρίων: 35, 50, 65 και 100 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη). Εναρξη προπώλησης: τέλη Απριλίου, στα ταμεία του Μεγάρου, στο εκδοτήριο της Ομήρου 8 στο Σύνταγμα, ΔευτέραΠαρασκευή 10.00-16.00, με πιστωτική στο τηλ. 210-7282.333 και ηλεκτρονικώς στο www.megaron.gr.

No comments: