Monday, January 11, 2010

«Δίχως συγκίνηση η μουσική είναι χαμένη»

Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΤΩΝ RΑΙΝΙΝG ΡLΕΑSURΕ ΔΙΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

«Όταν ξεκινάω να κάνω έναν δίσκο, έχω στο  μυαλό μου να φτιάξω κάτι που θα ήθελα κι  εγώ να ακούσω», λέει ο  Βασιλικός που ζει πια  για μεγάλο διάστημα  στο Βερολίνο γιατί,  όπως λέει, «εκεί τα  πράγματα είναι πιο  απλά, βρήκα πώς  μπορώ να κάνω τα  πράγματα που με  ενδιαφέρουν  καλύτερα»

Στον σφυγμό της δισκογραφίας πιάνεις μια υπερένταση στο κυνήγι του επόμενου καινούργιου ήχου- τουλάχιστον στα μέρη που «ψάχνονται» και δεν ακολουθούν τα κλασικά. Γι΄ αυτό και το «Vintage», το καινούργιο του Βασιλικού, frontman των Raining Ρleasure, με διασκευές παλιών αγαπημένων τραγουδιών, είναι κάτι που κανείς προσέχει αμέσως. Το συγκρότημά του είχε σίγουρα μία από τις πιο γεμάτες παρουσίες στη δεκαετία του πέρασε, στο σημείο αυτό όμως ο Βασιλικός κάνει στάση για κάτι πιο προσωπικό. Ένα time-out από το γκρουπ, με νοσταλγία.

Το άλμπουμ από τη στιγμή που κυκλοφόρησε, εδώ και μερικές εβδομάδες, βρήκε τον χώρο του μέσα στην πλημμύρα από νέες παραγωγές των μεγάλων εταιρειών και των ανεξάρτητων.

«Ήταν κάτι που υπήρχε μέσα μου από καιρό, κάτι που ήθελα να κάνω με τραγούδια που έχω αγαπήσει πάρα πολύ, όπως λέει και ο υπότιτλος του δίσκου- τραγούδια που θα ήθελα να έχω γράψει εγώ... Δεν το είδα σαν αναμέτρηση με αυτά τα τραγούδια. Άλλωστε, τα έχουν τραγουδήσει πάρα πολλοί».

Ετοιμάζεται σε λίγο να τα ανεβάσει στη σκηνή, μία ακόμη φάση στην ιστορία του vintage, που όπως λέει δεν έχει μόνο την έννοια του παλιού, αλλά είναι και το αγαπημένο. Και βρίσκεται πάντα σε συνάρτηση με το παρόν, με το πώς αισθανόμαστε κάτι σήμερα.

Εύκολη η επιλογή του «Α famous blue raincoat» ή του «Αcross the universe» και των άλλων; «Καθόλου, αφού είχαν μαζευτεί περισσότερα από 50 τραγούδια και ήθελα να τα ηχογραφήσω όλα».
  • Το Vol 1 στον τίτλο δείχνει ότι θα υπάρξει συνέχεια;
«Το σίγουρο είναι ότι θα ήθελα να πω κι άλλα από αυτά τα αγαπημένα κομμάτια. Το αφήνω ανοιχτό για κάποια άλλη στιγμή, ιδέα δεν έχω για πότε. Πάντως όλα ξεκίνησαν την εποχή που είχαμε τελειώσει με τους Ρleasure τον δίσκο και είχαμε παίξει και αρκετά λάιβ, όμως κάτι με τραβούσε και πάλι στο στούντιο».

Βρέθηκε, λέει, να έχει λίγο χρόνο και τηλεφώνησε στον Clive Μartin, τον παραγωγό. «Του είπα ότι μπαίνω στο στούντιο μόνος, χωρίς να ξέρω ακριβώς τι θέλω να κάνω. Ήρθε και δουλέψαμε μαζί στα ίδια στούντιο στη Γερμανία που είχαμε κάνει και το "Reflections". Στον δρόμο πήραν μορφή και οι διασκευές». Που κατέληξαν να είναι το «Vintage» ένας προσωπικός Βασιλικός πάνω σε τραγούδια-σταθμούς της ζωής του («Dream a little dream», «Τhe windmills of your mind», «Αll tomorrow΄s parties», «moon river» κ.ά.).

«Ας πούμε- λέει σαν να διατυπώνει μια δεύτερη σκέψη- πως αυτή τη φορά μπήκα στο στούντιο όχι για να γράψω έναν δίσκο.

Μπήκα πιο πολύ στο στούντιο για να παίξω. Ήταν κάτι που το χρειαζόμουν, ήταν μια εκτόνωση».

Βρισκόμαστε άλλωστε στο σημείο που ο καλλιτέχνης μπορεί να υποδεχτεί και ένα καινούργιο κοινό: το μεγάλο κοινό των συγκεκριμένων διαχρονικών τραγουδιών .

«Αυτό το είδα με ενδιαφέρον στην πορεία. Παρατηρώ ότι αυτή η δουλειά έχει κινήσει το ενδιαφέρον ανθρώπων που μπορεί και να μην έχουν ποτέ τους ακούσει Ρleasure. Πρόσεξα ότι ο δίσκος άρεσε και σε μεγαλύτερες ηλικίες». Από την άλλη, και το κοινό τού ροκ γκρουπ και της έντονης κιθαριστικής ποπ ακούει το «Τhe look of love» του Μπαρτ Μπάκαρα.
  • Μιλάμε για αλλαγή μουσικής κατεύθυνσης και για τους Raining Ρleasure;
«Αυτό δεν το βλέπω. Με τους Ρleasure μπαίνουμε πάλι στο στούντιο για να κάνουμε τα δικά μας και να ετοιμάσουμε τον καινούργιο μας δίσκο, μετά το "Who΄s gonna tell Juliet?"».

Φέτος άλλωστε συμπληρώνουν είκοσι χρόνια δράσης στην ελληνική ποπ-ροκ σκηνή.

«Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τα πράγματα στη δισκογραφία τον τελευταίο καιρό» λέει ο Βασιλικός. «Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον των δισκογραφικών εταιρειών, αλλά είμαι αισιόδοξος. Η καλή μουσική θα βρίσκει πάντα τους ακροατές της. Η καλή μουσική θα έχει τρόπο να σε βρει», λέει.
  • Καλή μουσική;
«Αυτή που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πράγματα. Που δεν έχει χάσει τη δύναμή της να συγκινεί. Τότε, ναι, θα υπάρξει πρόβλημα. Αν η μουσική χάσει τη συγκίνηση».


Με μια ματιά

● 1990. Πάτρα, ξεκινάει με τουs Rest in Ρeace που εξελίχθηκαν σε Raining Ρleasure.

● 1996. Βγαίνει το πρώτο τους «Μemory comes back».

● 2004. Ηχογραφούν το «Reflections» του Μάνου Χατζιδάκι.

● Έχουν κυκλοφορήσει έξι άλμπουμ.

● Πιο πρόσφατο το «Who΄s gonna tell Juliet?».

Της Μαρίας Μαρκουλή, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

No comments: