Wednesday, September 30, 2009

Από την καρδιά της Αμερικής

Μια ντουζίνα ζόρικα ροκ εν ρολ τραγούδια από τους Υο La Tengo

Μια ντουζίνα ζόρικα ροκ εν ρολ τραγούδια από τους Υο La Tengo

**«Popular Songs»

- Υο La Tengo (Sony- BMG):

«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τον δίσκο πρώτα παίζοντας τα τραγούδια και μετά ακούγοντάς τα για να δούμε αν μας αρέσουν και τι μπορούμε να αλλάξουμε. Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο. Ο τίτλος, το εξώφυλλο και η μουσική έδεσαν όμορφα μεταξύ τους, εντελώς απροσδόκητα».

«Οταν τελειώσαμε, κόψαμε πολλά από τα τραγούδια μας ώστε να είναι τόσο σύντομα όσο πρέπει. Είναι δύσκολο να το εξηγήσεις, αλλά ένα τραγούδι πρέπει να έχει μια συμπαγή δομή, να είναι τόσο μεγάλο όσο χρειάζεται για να το απολαύσεις χωρίς όμως να το βαρεθείς».

«Δεν είναι ένας ήσυχος ακουστικός δίσκος. Είναι απλά πιο εκλεκτικός. Δεν σκεφτόμαστε ποτέ ποιοι είμαστε, τι κάνουμε ή ποια θα είναι η επόμενη κίνησή μας. Γιατί ό,τι κάνουμε είναι αληθινό».

«Μετά από τόσα χρόνια μαζί, έχουμε φτάσει στο σημείο όπου απολαμβάνουμε να μπαίνουμε στο στούντιο και να ηχογραφούμε ένα τραγούδι. Αλλά παράλληλα διατηρούμε αυτήν την αίσθηση του αυθόρμητου. Τώρα πια ηχογραφούμε τους δίσκους στο μέρος που κάνουμε πρόβες. Μπορεί ο ήχος να "χάνει" από τεχνική άποψη, αλλά τα τραγούδια αποκτούν μια άλλη, πιο ροκ ατμόσφαιρα».

«Ολα αυτά τα χρόνια μάθαμε τι μπορούμε να κάνουμε όταν όλα πάνε στραβά. Οι χειρότερες στιγμές μιας μπάντας είναι κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Εκεί γίνονται οι περισσότερες συγκρούσεις. Τώρα ξέρουμε να τις ελέγχουμε. Και δεν παίρνουμε τα πράγματα πιο σοβαρά από όσο είναι».

Λίγους μήνες μετά το «Fuckbook» που υπέγραψαν ως Condo Fucks, τη δική τους ματιά στο κλασικό γκαράζ, οι τρεις Υο La Tengo κυκλοφόρησαν τον δωδέκατο δίσκο τους με τον παιγνιώδη τίτλο «Popular Songs». Και γιόρτασαν τα είκοσι πέντε χρόνια πορείας τους με μια ντουζίνα ροκ εν ρολ τραγούδια.

**Στο www.myspace.com /yolatengo τραγούδια από τη νέα τους δουλειά.

**«Let Freedom Ring»

- Chuck Prophet (Hitch Hyke):

Ροκ, αμερικάνα, σόουλ και φολκ στροβιλίζονται στη μεξικάνικη λιακάδα. Ο Τσακ Πρόφετ, κάποτε με τους Green On Red, ποιητής των καιρών και αυθεντικός Αμερικανός ρόκερ ηχογράφησε μέσα σε 8 μέρες σε ένα παλιό στούντιο του Μέξικο Σίτι τον νέο του δίσκο. Το «Let Freedom Ring» είναι οι δικοί του ροκ εν ρολ παιάνες, για μια νέα εποχή στην Αμερική που ξεκινάει μέσα σε έναν τυφώνα αλλαγών. Ο Τσακ μοιάζει με βαρόμετρο των ταραγμένων καιρών που κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Και ο δίσκος του είναι ένα μανιφέστο και μια προειδοποίηση προς τους εφησυχασμένους.

**Στο www.myspace.com/chuckprophetofficial κάποια τραγούδια από τον ένατο δίσκο του.

No comments: