Monday, March 16, 2009

Το Cosmic Festival, ένα νέο φεστιβάλ με world μουσική θα κάνει την εμφάνισή του το καλοκαίρι στη χώρα μας


O Φέμι Κούτι σε παλαιότερη εμφάνισή του με τους Positive Force
  • Ενα νέο άκρως ενδιαφέρον φεστιβάλ πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων-Μελίνα Μερκούρη. Ενα διήμερο ταξίδι όπου δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη όλα τα ονόματα, όμως αυτά που γνωρίζουμε αρκούν για να γυρίσoυμε νοερά τον πλανήτη. Το όνομά του Cosmic Festival και διεξάγεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 23ου Φεστιβάλ Υμηττού.
  • Ετσι θα εμφανιστείγια πρώτη φορά στη χώρα μας ο διεθνούς φήμης Νιγηριανός Φέμι Κούτι με 13 μουσικούς επί σκηνής! Μαζί με τους Positive Force, o Φέμι Κούτι συνεχίζει επάξια την παράδοση του πατέρα-θρύλου του afrobeat, Fέλα Κούτι, βάζοντας το δικό του σόουλ, τζαζ, χιπ-χοπ, φανκ, ελεκτρόνικα στίγμα. Το βαρύ όνομα που κουβαλάει δεν τον εμπόδισε, σε αντίθεση με τις περισσότερες ανάλογες περιπτώσεις, να ξεδιπλώσει το ταλέντο του αποδεικνύοντας ότι πίσω από τη σκιά ενός θρύλου είναι δυνατό να γεννηθεί ένας εξίσου δυνατός καλλιτέχνης.
  • Οι Ska Cubano είναι ένα εκρηκτικό σχήμα που συνδέει την κουλτούρα της Κούβας με αυτή της Τζαμάικα. Το 11μελές σχήμα δημιουργήθηκε το 2001 στο Λονδίνο με στόχο τη δημιουργία εναλλακτικής κουβανέζικης μουσικής. Τα μέλη της πολυεθνικής μπάντας προέρχονται από την Κούβα, την Τζαμάικα, την Αγγλία, την Ιαπωνία. Η μουσική τους (σκα, μάμπο, σον, ρέγκε) περιλαμβάνει ήχους και από την υπόλοιπη Καραϊβική, αλλά και από την αφρικανική διασπορά μέχρι την αμερικάνικη ήπειρο: κούμπια,καλύψο, τζαζ, r & b, μουσική από την Αϊτή. Το τελικό αποτέλεσμα αν και διαθέτει μία ρετρό μαγεία, είναι απόλυτα σύγχρονο, επίκαιρο και άκρως χορευτικό. Ο διεθνούς φήμης τρομπετίστας Ρόι Πάτσι από την Σικελία, εκτός από ιδρυτικό μέλος των Radio Bemba Sound System, που συνοδεύουν τον Μανού Τσάο στις συναυλίες του, είναι και ένας από τους μόνιμους συνεργάτες του Μάικ Πάτον (Faith No More). Με 10 μουσικούς επί σκηνής ο Ρόι Πάτσι και οι Aretuska στήνουν ένα ξέφρενο γλέντι συνδυάζοντας μάμπο, ρέγκε, φολκ-ροκ, σκα και τζαζ με αφρικάνικους ρυθμούς.

  • Τέλος μία ακόμη ενδιαφέρουσα εμφάνισηείναι αυτή της Nneka. O διεθνής μουσικός Τύπος έχει γράψει ύμνους για το ταλέντο της και οι Sunday Times βλέπουν στο πρόσωπό της τη νέα Λορίν Χιλ. Με δύο δίσκους στο ενεργητικό της, η Nneka αρχίζει τώρα να αποκτάει την παγκόσμια φήμη που της αξίζει έχοντας ήδη βρεθεί, ως support, στο πλευρό των Φέμι Κούτι, Σον Πολ και Gnarls Barkley. Η ατίθαση ερμηνεία και ο κοινωνικοπολιτικός στίχος σε συνδυασμό με τους σόουλ, φανκ και χιπ-χοπ ρυθμούς δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στη σκηνή που ξεσηκώνει.
  • Σάκης Δημητρακόπουλος | TO BHMA, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009 [ 14:16 ]

No comments: