Thursday, January 29, 2009

CD ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

Μουσικές για την απώλεια και τον ξεριζωμό

Η Ελένη Καραΐνδρου

«Στην Ελένη Καραΐνδρου βρήκα μια μουσική γλώσσα που έμοιαζε να γεννιέται ταυτόχρονα με την εικόνα των ταινιών μου. Έναν ήχο που ήταν δικός μου πριν γεννηθεί», λέει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλώντας για τη μουσική της αλλά και για τον βαθύτερο δεσμό τους που κρατάει 25 χρόνια. Δεν είναι όλες οι μακροχρόνιες σχέσεις καταδικασμένες. «Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη μας συνάντηση, αλλά κάθε φορά υπάρχει η ίδια ένταση, η ίδια αναμονή».

Πέντε χρόνια μετά το «Λιβάδι που δακρύζει», η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου για τη νέα ταινία του «Σκόνη του χρόνου» (θα προβάλλεται από 12 Φεβρουαρίου) περνά σε CD από την ΕCΜ σε παγκόσμια κυκλοφορία (στην Ελλάδα από τη Μικρή Άρκτο).

Κάθε νέα ταινία του Αγγελόπουλου είναι μια νέα διαδρομή για την Καραΐνδρου και αυτή τη φορά η συνάντησή της με το απρόοπτο άρχισε από την πρώτη κιόλας ανάγνωση του σεναρίου. «Για πρώτη φορά σε σενάριό του υπήρχε σκηνή με ορχήστρα, μαέστρο, πιανίστα και συνθέτρια. Το μουσικό θέμα που έπρεπε να γράψω για τη σκηνή αυτή έμελλε να είναι από τα βασικά της ταινίας, καθώς το παρόν και το παρελθόν συμπλέκονται». Η νοσταλγία, ο ξεριζωμός, το αίσθημα της απώλειας είναι και πάλι παρόντα στις μουσικές της, αλλά όπως έλεγε κάποτε και ο Μάνφρεντ Άιχερ, «έτσι που μέσα από τη λύπη να βγάζουν χαρά και ελπίδα». Στην πλοκή επανέρχονται τα οικεία στον Αγγελόπουλο μοτίβα: εξορία, σύνορα, αποχωρισμός. Το ξεκίνημα γίνεται το 1953 με τον θάνατο του Στάλιν και το φινάλε γράφεται το 1989 με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Πρωταγωνιστής είναι ο Γουίλεμ Νταφόε, ως σκηνοθέτης που θέλει να ψάξει τις ρίζες του. Ο χρόνος και ο χώρος (Βαλκάνια, Ρωσία, Ελλάδα και Κεντρική Ευρώπη) μπλέκονται στα διαρκή γυρίσματα της μνήμης του και εδώ η μουσική ενώνει τα νήματα. Το πιάνο, το βιολί (Σέργκιου Ναστάζα), η άρπα (Μαρία Μπιλντέα), το βιολοντσέλο (Ρενάτο Ρίπο), το ακορντεόν (Ντίνος Χατζηιορδάνου) και το όμποε (Βαγγέλης Χριστόπουλος) γίνονται βασικά όργανα στον καμβά του σάουντρακ. Συμμετέχει ακόμα η Καμεράτα, υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ και η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
  • Χ.Π., ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

No comments: