Saturday, October 11, 2008

Οι μουσικές σκηνές γεμίζουν παρέες

Μεγάλα ονόματα, καινούργια σχήματα, αλλά και νέο αίμα στο χάρτη της αθηναϊκής νύχτας

Οι μουσικές σκηνές γεμίζουν παρέες

Οι παρέες καλά κρατούν αυτό το χειμώνα. Ή, αν προτιμάτε, η ισχύς εν τη ενώσει. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό των φετινών προγραμμάτων στις μουσικές σκηνές, οι οποίες ανοίγουν εντός των ημερών την αυλαία τους. Οι τραγουδοποιοί, συνθέτες και ερμηνευτές κάνουν ομάδες, γίνονται παρέες, ενισχύουν το τραγουδιστικό μέρος ενίοτε και με κείμενα, παίρνουν τροφή από την επικαιρότητα και διανθίζουν τα προγράμματα και με χιούμορ.

«Ζυγός»

Αυτό θα πει ομάδα. Λίγο ακόμα και θα τη σχημάτιζαν την ενδεκάδα. Μπορεί, βέβαια, να ονόμασαν το πρόγραμμά τους «Το κακό συναπάντημα», αλλά μάλλον κάθε άλλο παρά για κάτι τέτοιο πρόκειται. Το γενικό… πρόσταγμα το έχει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που όμως αντιπαθεί τη μοναξιά, γι’ αυτό και κάλεσε και τους Κώστα Μακεδόνα, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Γιάννη Κούτρα, Γιάννη Μηλιώκα, Δημήτρη Σταρόβα, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, Ζίνα Αρβανιτίδη και Γεωργία Γραμματικού, έφτιαξαν μια παρέα και όλοι μαζί θα εμφανίζονται στο «Ζυγό» από τις 24 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

«Δημιουργήσαμε ένα ακουστικό, καθημερινό πάρτι», λέει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στον ΕΤ. «Πρόκειται για ένα ακουστικό πρόγραμμα, που βασίζεται στην αίσθηση της παρέας. Τραγουδάμε, κατά κύριο λόγο, όλοι μαζί, γύρω από το πιάνο με τις κιθάρες και τα άλλα όργανα, με σκοπό να κάνουμε και το κοινό να τραγουδήσει. Το πρόγραμμα διαρκεί τέσσερις ώρες. Λίγα τραγούδια λέει ο καθένας μόνος του, ενώ ο Σταρόβας μαγειρεύει επί σκηνής και τρώει και το κοινό. Είναι σαν να πηγαίνουμε όλοι μαζί μια εκδρομή. Κι αν δεν είχαμε δώσει στην παράσταση τον τίτλο ‘’Το κακό συναπάντημα’’, θα μπορούσαμε κάλλιστα να την ονομάζαμε ‘’Ατέλειωτη εκδρομή’’ ή ‘’Τα ρεμάλια τραγουδάνε ακόμα τα μπλουζ’’».
• Κυδαθηναίων 22 στην Πλάκα, τηλ. 2103241610.

«Ακτή»

Ακόμα μια ομάδα, με «παίκτες» που συμπληρώνουν το «καρέ» για τρίτη χρονιά, αλλά και με την απαιτούμενη ανανέωση. Με παλαιότερα μέλη τούς Γιάννη Ζουγανέλη και Σάκη Μπουλά, η ομάδα, που είχε ξεκινήσει από το «Ζυγό» πρόπερσι, μεταφέρθηκε στην Ακτή Πειραιώς και, με τη συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, συνεχίζει ακάθεκτη και φέτος στον ίδιο χώρο, με νέα μέλη τούς Χρήστο Θηβαίο και Σωτήρη Καλυβάτση. Αλλά και ο Μιχάλης Σδούγκος ανάλαβε τα σκηνικά και την ολοκληρωτική ανακαίνιση του χώρου, ενώ την ομάδα συμπλήρωσαν η Μαρίνα Σάττι και η Αντιγόνη Ψυχράμη, αλλά και ο ηθοποιός Φοίβος Δουδωνής. Ο τίτλος του προγράμματος ενδεικτικός: «Γίναμε θέαμα».

«Κι όχι μόνο εμείς επί σκηνής, όλος ο κόσμος έγινε θέαμα, με τη λογική της έκθεσης που χαρακτηρίζει τους Ελληνες σήμερα», υποστηρίζει ο Γιάννης Ζουγανέλης, μιλώντας στον ΕΤ, και σημειώνει ότι το πρόγραμμα «εκτός από τα τραγούδια εμπεριέχει και πολλά κείμενα -τα γράφουν ο ίδιος και ο Σάκης Μπουλάς- με σαφείς αναφορές στην πολιτική επικαιρότητα, στην Εκκλησία και το Βατοπαίδι. Θέλουμε να κάνουμε το κοινό να γελάσει. Το έχει ανάγκη. Οχι, όμως, γέλιο με την έννοια του χάχανου. Ποτέ δεν έκανα χαβαλέ».
• Πειραιώς 178 και Λαμίας 4. Εναρξη 16 Οκτωβρίου. Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, τηλ. 210 3418020.

«Σταυρός του Νότου»

Πολλές σκηνές και πολλά προγράμματα στο «Σταυρό του Νότου». Στις 17 Οκτωβρίου ξεκινούν στην Κεντρική Σκηνή τις εμφανίσεις τους οι Διονύσης Τσακνής, Βασίλης Καζούλης και τα Κίτρινα Ποδήλατα. «Εχουμε όλοι καινούργια τραγούδια να παρουσιάσουμε, καθώς βρισκόμαστε αυτή την εποχή στο στούντιο», λέει ο Διονύσης Τσακνής στον ΕΤ. «Το πρόγραμμα έχει την αίσθηση της παρέας, καθώς την περισσότερη ώρα βρισκόμαστε όλοι μαζί στη σκηνή. Και εκτός από τα δικά μας, λέμε και άλλα τραγούδια που αγαπάμε και αρκετά ξένα από Beatles έως Κοέν». Κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Στις 19 Οκτωβρίου, επίσης στην Κεντρική Σκηνή, ξεκινούν τις εμφανίσεις τους ο Θάνος Μικρούτσικος με τον Μίλτο Πασχαλίδη και τη Ρίτα Αντωνοπούλου. Κάθε Κυριακή και Δευτέρα.
Στο «Σταυρό του Νότου-Απέναντι» έχουν ξεκινήσει ήδη η Μελίνα Ασλανίδου και η Ραλλία. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Μαζί τους στο μπουζούκι ο δεξιοτέχνης Μανώλης Καραντίνης. Στο κλαμπ του «Σταυρού» κάθε Κυριακή εμφανίζεται ο Δημήτρης Μαραβέγιας.
• Φραντζή και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, τηλ. 2109226975. Είσοδος με ποτό: 15 ευρώ. Στο κλαμπ: 12 ευρώ.

«Μετρό»

Ο Νότης Μαυρουδής, η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Παναγιώτης Μάργαρης «συναντούν» τον Μάνο Χατζιδάκι από τις 17 Οκτωβρίου στο «Μετρό» και για λίγες μόνο παραστάσεις. Μαζί τους ο Μάνος Αβαράκης στις φυσαρμόνικες και τις φλογέρες.
• Γκύζη 47 και Κάλβου,
τηλ. 210-6461980, 210-6439089.
Τιμή εισόδου: 15 ευρώ.

«Χάραμα»

Ο Δημήτρης Μπάσης και η Σοφία Παπάζογλου επιμένουν στο «Χάραμα» και φέτος. Θα αφιερώσουν, μάλιστα, ένα μέρος του προγράμματος στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση τις δύο σημαντικότερες φωνές που σφράγισαν το λαϊκό τραγούδι. Μαζί τους η Χρυσούλα Στεφανάκη, η Ηρώ Σαΐα και ο Βαγγέλης Δούβαλης. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι στις 2.00 μ.μ.
• Σκοπευτήριο Καισαριανής,
τηλ. 2107669742.

«Περιβόλι τ’ ουρανού»

Τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει φέτος το «Περιβόλι τ’ ουρανού», το κλασικό αυτό στέκι του λαϊκού τραγουδιού με δύο ερμηνευτές που έχουν εμφανισθεί παλαιότερα ξανά στο πάλκο του, τη Μαριώ και τον Γιώργο Τζώρτζη. Μαζί τους φέτος θα τραγουδούν ο Γιάννης Καραλής (κυκλοφορεί την πρώτη του δουλειά σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και του Δημήτρη Λίβανου με τίτλο «Ξένο ρούχο») και η Μαρία Βασιλοπούλου. Στο μπουζούκι, ο Δημήτρης Λίβανος.
• Λυσικράτους 19 και Αμαλίας 50,
τηλ: 2103235517.

«Διαδρομές»

Στις ανακαινισμένες «Διαδρομές» εμφανίζονται φέτος ο Λάμπρος Καρελάς, η Μαρία Σπυροπούλου, ο Γιώργος Περαντάκος, η Χρύσα Κωττάκη και ο συνθέτης Θοδωρής Παπαδόπουλος. Το πρόγραμμά τους βασίζεται στο καλό λαϊκό τραγούδι έτσι όπως αυτό βγαίνει μέσα από την αίσθηση της παρέας. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
• Πατησίων 208, τηλ. 210 8676155, 210 8674001. Είσοδος: 10 ευρώ με ποτό στο μπαρ.

«9/8»

Στο άλλο στέκι του καλού λαϊκού τραγουδιού, τα «9/8» της λεωφόρου Αλεξάνδρας, εμφανίζεται φέτος ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, παρέα με τους Θεοδοσία Στίγκα, Ηλία Μακρή, Δόμνα, Γιώργο Αιγιώτη.
• Λ. Αλεξάνδρας 40, τηλ. 210 8235841-210 8221095. Είσοδος με ποτό στο μπαρ: 15 ευρώ.

Πόλις Stage

Μια μουσική παράσταση με χιούμορ και διάθεση αυτοσαρκασμού παρουσιάζουν στο Polis Stage από τις 17 Οκτωβρίου η Ηρώ, μαζί με τους Αντώνη Λουδάρο και Μέμο Μπεγνή.
• Πέτρου Ράλλη 18, τηλ. 210-3476316

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Σάββατο, 11.10.08

No comments: