Tuesday, July 22, 2008

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΗΧΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑ

Φωτογραφία

Οι παραμυθούδες Μάνια Μαράτου (επάνω) και Αγνή Στρουμπούλη (αριστερά) θα δράσουν στις 25, 26 και 27 Ιουλίου στη Βυτίνα, ενώ την 1η Αυγούστου θα είναι η σειρά του Θάνου Μικρούτσικου (επάνω δεξιά) και την επόμενη ημέρα του Λουδοβίκου των Ανωγείων

Δύο τριήμερα με «Παραμύθια και μουσικές του κόσμου» στην Παλαιά Γεωργική Σχολή της Βυτίνας
Tα παραμύθια συναντούν τις μουσικές του κόσμου στη Βυτίνα Αρκαδίας στις 25, 26 και 27 Ιουλίου, καθώς και στις 1, 2 και 3 Αυγούστου. Πρόκειται για μια ευτυχή συνάντηση μύθων και ήχων που απευθύνεται σε όσους αγαπούν και σέβονται το περιβάλλον αλλά και την παράδοση. Οι εκδηλώσεις έχουν τον γενικό τίτλο «Παραμύθια και μουσικές του κόσμου» και διοργανώνονται από το γραφείο Εkvasis.
Το πρώτο τριήμερο έχει τον υπότιτλο «Ιστορίες... για μαγικά και αφανέρωτα» και είναι γεμάτο παραμύθια. Παραμύθια για παιδιά και διαδράσεις κάτω από την καστανιά της Παλαιάς Γεωργικής Σχολής, παραμύθια για μεγάλους με κεριά και φαναράκια αντί ηλεκτρικού ρεύματος, ντόπιο μέλι και τσίπουρο και ό,τι προκύψει.
Στο τριήμερο αυτό συμμετέχουν οι παραμυθάδες Αγνή Στρουμπούλη, Μάνια Μαράτου, Ανθή Θάνου, Δημήτρης Προύσαλης, Εύη Γεροκώστα και Τατιάνα Φραγκούλια με τη συνοδεία των μουσικών Παναγιώτη Κουλέλη, Σόλη Μπαρκή, Μιχάλη Ανδρονίκου, Αλέκας Εληώτη και Γιάννη Ψαριώτη . Παραμυθάδες και μουσικοί έχουν στόχο να ζωντανέψουν μύθους και να θυμίσουν ξεχασμένες ιστορίες. Για όσους από τους μεγάλους θέλουν να προσεγγίσουν το παραμύθι και την αφήγησή του με έναν άλλον τρόπο, θα λειτουργήσει εργαστήρι αφήγησης παραμυθιών με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Η Αγνή Στρουμπούλη, η Ανθή Θάνου και η Μάνια Μαράτου, η καθεμία με τον τρόπο της, θα προσπαθήσουν να μεταδώσουν στους μαθητές τους όσα συγκέντρωσαν όλα αυτά τα χρόνια από την ενασχόλησή τους με το αντικείμενο.
Μετά τα παραμύθια για τους μικρούς και τους μεγάλους, το δεύτερο τριήμερο έχει τον υπότιτλο «Μουσική... για ταξίδι πέρα από τα όρια». O Θάνος Μικρούτσικος (2/8) θα παρουσιάσει το έργο του «Κοντσέρτο για πιάνο και φωνή+1». Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων (3/8) θα επιχειρήσει να μας ταξιδέψει στα σύνορα του έρωτα μέσα από την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του «... ποια πάθη από τον έρωτα», ενώ οι Μode Ρlagal (1/8) παντρεύουν τη δημοτική μουσική με την τζαζ, το τσάμικο με τη ρέγκε, τη φανκ με τους μακεδονικούς σκοπούς, την μπόσα νόβα και το αφρο-μπιτ με τα θρακιώτικα κάλαντα. Επίσης στο τριήμερο αυτό θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Κώστα Λογαρά με τίτλο «Ερημιά στο βλέμμα τους» (εκδόσεις Μεταίχμιο), αποσπάσματα του οποίου θα διαβάσει η Μαρία Κατσανδρή.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι αφηγήσεις και οι διαδράσεις για τα παιδιά συνεχίζονται και αυτό το τριήμερο κάτω από τη μεγάλη καστανιά της Παλαιάς Γεωργικής Σχολής της Βυτίνας με τους σύγχρονους συγγραφείς-παραμυθάδες Φίλιππο Μανδηλαρά , Βαγγέλη Ηλιόπουλο και Κώστα Μάγο. Τις εκδηλώσεις του προγράμματος θα πλαισιώνουν εκθέσεις σε συνεργασία με τη UΝΙCΕF και την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) με τίτλους «Ο,τι αφορά το περιβάλλον, αφορά τα δικαιώματα των παιδιών» και «Μίλα, μη φοβάσαι...» αντιστοίχως, ενώ επίσης θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο με βιβλία για την περιοχή, παραδοσιακά παραμύθια και βιβλία των συγγραφέων που συνεργάζονται για την πραγματοποίηση του προγράμματος, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Ωρα».
Το πρόγραμμα «Παραμύθια και μουσικές του κόσμου» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Δήμου Βυτίνας. Στα προγράμματα των παιδιών ηλικίας από 5 ως 12 ετών δεν συμμετέχουν γονείς. Ο αριθμός συμμετοχής στα εργαστήρια αφήγησης είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2610 623.100. [ΤΟ ΒΗΜΑ, 22/07/2008]

No comments: