Wednesday, November 28, 2007

CLAUDIO MONTEVERDI


Ο Ιταλός συνθέτης, και τραγουδιστής Claudio Monteverdi γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1567 στην Κρεμόνα της Βόρειας Ιταλίας.

Το έργο του χαρακτηρίζει τη μετάβαση από την αναγέννηση στην μπαρόκ μουσική, και κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής του παρήγαγε έργα που μπορούν να ταξινομηθούν και στις δύο κατηγορίες. Ο Monteverdi έχει θεωρηθεί επαναστατικός αφού επέφερε μια αλλαγή στις μουσικές μορφές. Έγραψε μια από τις πρώτες όπερες, τον Orfeo. Στάθηκε αρκετά τυχερός αφού απόλαυσε φήμη και δόξα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

"L'Incoronazione di Poppea"

de Claudio Monteverdi

Η Στέψη της Ποπαίας ειδικά θεωρείται το κομβικό σημείο της μοντεβερντικής δημιουργίας. Περιέχει τις τραγικές, ρομαντικές, καθώς επίσης και κωμικές σκηνές (μια νέα ανάπτυξη στην όπερα), μια ρεαλιστικότερη απεικόνιση των χαρακτήρων, και πιο ζεστές μελωδίες. Απαιτεί μια μικρότερη ορχήστρα, και έχει έναν λιγότερο προεξέχοντα ρόλο για τη χορωδία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της ζωής του, όταν ο Monteverdi ήταν συχνά άρρωστος, συνέθεσε τα δυο τελευταία αριστουργήματά του, και τα δυο όπερες: Il ritorno d'Ulisse in patria (Η επιστροφή του Οδυσσέα, 1641), και η ιστορική όπερα L'incoronazione di Poppea (Η στέψη της Ποπαίας, 1642), που βασίστηκε στη ζωή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα.

Ο πιο διάσημος μαθητής του ήταν ο Heinrich Schütz (1585-1672), ο οποίος έκανε το δεύτερο ταξίδι του στη Βενετία το 1628, να παίρνοντας το νέο ύφος πίσω μαζί του στη Γερμανία, προσαρμόζοντάς το στη γερμανική γλώσσα.

Ο Monteverdi χειροτονήθηκε καθολικός ιερέας [1] το 1632.[2] Πέθανε στη Βενετία και ετάφη στην εκκλησία του Frari.

Ο Monteverdi συνέθεσε τουλάχιστον 18 όπερες, από τις οποίες μόνον οι L'Orfeo, L'incoronazione di Poppea, Il ritorno, και η διάσημη άρια "Lamento" από τη δεύτερη όπερά του l'Arianna έχουν διασωθεί:

  1. ^ Claudio Monteverde, at The Catholic Encyclopedia, 1910.
  2. ^ Tim Carter. "Claudio Monteverdi, section 3", Grove Music Online, ed. L. Macy (accessed March 26, 2007), grovemusic.com (subscription access). Called "Reverendo" in the dedication of Scherzi musicali of 1632
    L'incoronazione di Poppea - Monteverdi - Rousset- extract

No comments: