Saturday, October 27, 2012

Έφυγε από τη ζωή ο Χανς Βέρνερ Χέντσε, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους μουσικοσυνθέτες


Ο Χανς Βέρνερ Χέντσε, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Γερμανούς μουσικοσυνθέτες, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, ανακοίνωσε η δισκογραφική εταιρεία Schott. Ο γεννηθείς το 1926 Χανς Βέρνερ Χέντσε, "ένας από τους πιο σπουδαίους συνθέτες" της εποχής μας, πέθανε σήμερα στη Δρέσδη, αναφέρει η διεθνώς γνωστή δισκογραφική εταιρεία Schott στην ιστοσελίδα της. Ο Χέντσε είχε συνθέσει μουσική για το θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο --σε πολλές ταινίες του Γάλλου σκηνοθέτη Αλάν Ρενέ και του Γερμανού Φόλκερ Σλέντορφ.

Sunday, October 21, 2012

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Πλαίσιο πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες



Πραγματική εργασιακή και δημιουργική διέξοδο και προοπτική για τους μουσικούς συνιστά το πλαίσιο πάλης που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου
Πλαίσιο πάλης που απαντά σε όλο το φάσμα των προβλημάτων των μουσικών και δίνει πραγματική διέξοδο τόσο στα εργασιακά όσο και στα δημιουργικά ζητήματα υιοθέτησε, μετά από εισήγηση του ΔΣ, η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στις 11 Οκτωβρίου. Συγκροτήθηκε επίσης επιτροπή ανέργων, «με στόχο την εξειδίκευση της δουλειάς του Σωματείου για τους άνεργους που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του Κλάδου».
Στο «μέτωπο» των κινητοποιήσεων, η ΓΣ αποφάσισε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στην κατάργηση του εποχικού επιδόματος, μέτρα προστασίας για τους ανέργους, μαζί με πρωτοβάθμια Σωματεία από τους κλάδους του επισιτισμού, οικοδόμους, ξενοδοχοϋπάλληλους. Επίσης, ο ΠΜΣ συμμετείχε στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 18 Οκτώβρη με το ΠΑΜΕ.
Ακολουθεί, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, μεγάλη κινητοποίηση του κλάδου (νυχτερινά κέντρα, μουσικά σύνολα, καθηγητές μουσικής, κ.ά.) προς τη Βουλή, «προκειμένου να καταθέσουμε στην κυβέρνηση και στα κόμματα το Πλαίσιο πάλης που ψηφίστηκε στη Συνέλευση».

ΑΛΕΚΟΣ ΞΕΝΟΣ: Παράδειγμα σπουδαίου δημιουργού και αφοσιωμένου κομμουνιστή



Αλέκος Ξένος, 18χρονος, μέλος της μπάντας της ΙΙ Μεραρχίας
Ο Αλέκος Ξένος, ο συνθέτης της Αντίστασης, παράδειγμα σπουδαίου δημιουργού και αφοσιωμένου κομμουνιστή αγωνιστή, πορεύτηκε σ' όλη του τη ζωή δίνοντας «τα πάντα για τους αδύνατους, για το ανθρώπινο δίκιο». Παιδί μιας γενιάς που σήκωσε το ανάστημά της σε ξένους και ντόπιους δυνάστες, υπηρέτησε την τέχνη του μετέχοντας παράλληλα στους αγώνες δυναμικά και με συνέπεια, παρά το κόστος που σήμαινε αυτή η συμμετοχή. Ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αντίστασης του λαού μας και ήταν παρών στους αγώνες του πρώτα στην Αθήνα και μετά στα βουνά. Βίωσε την Εθνική Αντίσταση και σαν αγωνιστής και σαν καλλιτέχνης. Ο δημιουργός «έφυγε» από τη ζωή (1/9/95), αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο μουσικό έργο - παρακαταθήκη για το λαό μας. Δυστυχώς, εξαιτίας της αντιμετώπισης που είχε από την πολιτεία, το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνικής μουσικής του παραμένει ανέκδοτο.
Ετος Αλέκου Ξένου
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του συνθέτη και αγωνιστή Αλέκου Ξένου (2/5/1912), και στη Ζάκυνθο, τη γενέτειρά του, ο Δήμος ανακήρυξε ομόφωνα το 2012 ως «Ετος Αλέκου Ξένου». Στο πλαίσιο των ζακυνθινών εκδηλώσεων, κεντρική οδός της πόλης θα βαφτιστεί με το όνομά του.
«Είμαι τυχερός» - έχει πει ο Αλέκος Ξένος - «που γεννήθηκα στη Ζάκυνθο. Το νησί αυτό έχει ένα μεγάλο πολιτισμό στην ποίηση, στη ζωγραφική, αλλά, ιδιαίτερα, στη μουσική, τόσο στην έντεχνη, με τον Καρρέρ και άλλους, αλλά κυρίως τη λαϊκή, γιατί ο πολιτισμός αυτός φτιάχτηκε από τον ίδιο το λαό μας και για το λαό μας. Ο Καρρέρ είναι πρωτοπόρος στη σύνθεση, γιατί πρώτος, στο έργο του «Μάρκος Μπότσαρης», μεταχειρίστηκε το δημοτικό τραγούδι. Το μεγαλύτερο έργο του Καρρέρ χάθηκε, γιατί το κράτος ποτέ δε μερίμνησε για τη συλλογή και τη διάδοση των έργων του. Αυτό άλλωστε συνέβη και για όλους τους Επτανήσιους συνθέτες».

Saturday, October 13, 2012

Κι όμως είναι δυνατόν! Κυκλοφορεί νέο τραγούδι από τους Rolling Stones!



 
Νέο τραγούδι από τους Rolling Stones!
Το «Doom and Gloom» θα κυκλοφορήσει στις 12 Νοεμβρίου με τη νέα συλλογή τους «Grrr!»





Την επιστροφή τους στη δισκογραφία, έστω και με ένα μόλις τραγούδι, επιβεβαίωσαν σήμερα οι Rolling Stones, καθώς από το πρωί παίζεται στους ραδιοσταθμούς όλου του κόσμου, το ολοκαίνουργιο «Doom and Gloom». Είναι το πρώτο καινούργιο υλικό της παρέας του Μικ Τζάγκερ εδώ και έξι χρόνια. Ηδη προεξοφλείται ότι οι Rolling Stones θα συνοδεύσουν το νέο τραγούδι και το επερχόμενο άλμπουμ-συλλογή με τουλάχιστον τέσσερις συναυλίες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Το καινούργιο τραγούδι θα συμπεριληφθεί και στο άλμπουμ «Grrr!», με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της βρετανικής μπάντας, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Νοεμβρίου.

Wednesday, October 3, 2012

Οι πρεμιέρες των Κρατικών ορχηστρών

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνώνεγκαινιάζει τη χειμερινή περίοδο με συναυλία (5/10, 8.30μμ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα» του Νίκου Σκαλκώτα και τη Συμφωνία αρ. 1 «Τιτάν» του Γκούσταβ Μάλερ. Διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος. Σολίστ ο βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής. Να σημειωθεί ότι το έργο του Μάλερ άνοιξε το «δρόμο» για το μουσικό μοντερνισμό. Ο Αρνολντ Σάινμπεργκ εξέλιξε τα επιτεύγματα του Μάλερ, παραδίδοντας τη σκυτάλη της μουσικής πρωτοπορίας σε εκλεκτούς μαθητές του, όπως ο Σκαλκώτας. Ο «βιεννέζικος αέρας», που σφύζει από επαναστατικούς νεωτερισμούς μιας νέας μουσικής γλώσσας, αποτελεί το κοινό αισθητικό στοιχείο των δύο έργων της συναυλίας, που «αφηγούνται» τον αγώνα ενός δημιουργού, κόντρα στις αντιξοότητες, για το μουσικό όραμά του.