Wednesday, June 25, 2008

Athina Festival of Cultures


Ενα ταξίδι σε μακρινούς πολιτισμούς θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όσοι παραμείνουν στο κλεινόν άστυ αυτές τις μέρες. Χάρη στο πρώτο φεστιβάλ εθνοτήτων «Athina Festival of Cultures», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων. Από αύριο έως και την Κυριακή και από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 κάθε βράδυ ο πεζόδρομος της Ερμού θα γεμίζει με ήχους, εικόνες και γεύσεις απ' όλο τον κόσμο. Σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα οι πρεσβείες των χωρών που συμμετέχουν θα παρουσιάζουν τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την ιστορία τους αναδεικνύοντας την Αθήνα ως μια μεγάλη πολυπολιτισμική μητρόπολη, αφού η αναλογία μεταναστών στον πληθυσμό της φτάνει στο 11%. Παράλληλα, αντιπροσωπευτικά μουσικά σχήματα των χωρών που συμμετέχουν θα παίζουν ζωντανά σε δύο σκηνές.
Ο Χαΐκ Γιατζιτζιάν, Αρμένιος δεξιοτέχνης του ούτι και του νέι
Αύριο, Πέμπτη 26/6

* Οι Jumbo Kenya θα παρουσιάσουν ένα παραδοσιακό καλωσόρισμα με μουσική και χορό από τη Μομπάσα.

* Ο εξαιρετικός Αρμένιος μουσικός, σολίστας, συνθέτης και ερμηνευτής Χαΐκ Γιατζιτζιάν, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας τζαζ μουσικής την τελευταία δεκαετία, θα παρουσιάσει τις πιο γνωστές μουσικές του συνθέσεις αναμιγνύοντας ποικίλα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου.

Την Παρασκευή, 27/6

* Οι χορευτές της Capoeira θα παρουσιάσουν τον γοητευτικό χορό που έχει ρίζες από το 1888. Οι εντυπωσιακές φιγούρες θα συνοδεύονται από μουσικά όργανα που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Capoeira και θα δίνουν το «τέμπο» στην παράσταση.

* Από την Κούβα, το γκρουπ «Pistola Propia» που πειραματίζεται αναμιγνύοντας καραϊβικούς ρυθμούς με ηλεκτρονικούς ήχους.

Το Σάββατο, 28/6

* Τρία παιδικά συγκροτήματα από τις Φιλιππίνες θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια της χώρας τους, παραδοσιακούς χορούς αλλά και την παραδοσιακή παιδική χορωδία «Philippine children's choir».

* Παραδοσιακά τραγούδια της Αλβανίας θα παρουσιάσουν πέντε τραγουδιστές συνδυάζοντας αριστοτεχνικά τις φωνές τους.

* Οι «Mangiango & Shaggy», 10μελής γκόσπελ μπάντα, θα παρουσιάσουν ένα spiritual reggae πρόγραμμα.

Η Ζωή Τηγανούρια θα τραγουδήσει στην Ερμού την Κυριακή
Την Κυριακή, 29/6

* Οι JgB minestry θα παρουσιάσουν γκόσπελ μουσική από διάφορες κουλτούρες και θρησκείες και από διαφορετικά μέρη της Αφρικής, ποπ, R'n'B, ρέγκε, makosa αλλά και παραδοσιακούς αφρικανικούς χορούς.

* Παραδοσιακά και δημοτικά τραγούδια των ποταμών, χορός και ένα μικρό θεατρικό για τη ζωή στο Μπανγκλαντές (Bangladesh band).

* Και η δική μας Ζωή Τηγανούρια, μουσικός, σολίστ και ερμηνεύτρια.

Μουσικά και χορευτικά προγράμματα θα παρουσιάσουν και οι χώρες: Αίγυπτος, Αιθιοπία, Γερμανία, Ινδία, Ιορδανία, Ιράν, Ιταλία, Κύπρος, Μολδαβία και Πολωνία.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει ακόμα ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές που θα μεταδίδονται από τον πολύγλωσσο ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Αθηναίων, «air 104,4» αλλά και μια έκθεση με μάσκες απ' όλο τον κόσμο. Η «Masks of the World» θα φιλοξενήσει πρωτότυπα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών (από Αφρική, Απω Ανατολή και Πολυνησία, Ινδία αλλά και Λατινική Αμερίκη) με έντονες επιρροές από την τοπική τους παράδοση.

[ΕΛ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/06/2008]

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ

Λυκαβηττός: Ι Will Survive

Με σύνθημα «We Will Survive» οι υπεύθυνοι για τη συναυλία της ντίσκο βασίλισσας Γκλόρια Γκέινορ επιμένουν στον Λυκαβηττό. Η Γκέινορ θα δώσει κανονικά τη συναυλία της στις 9 Ιουλίου. Το ίδιο θα κάνουν και οι Pink Martini στις 7 Ιουλίου, όπως και ο μεγάλος σαξοφωνίστας της τζαζ Ορνετ Κόλμαν στις 11 Ιουλίου. Η κουβανέζικη χιπ χοπ μπάντα των Orishas θα ανεβεί μαζί με τον Αργεντίνο Φεντερίκο Ομπελε και τα μελωδικά ηλεκτρονικά του τάνγκο στις 14 Ιουλίου. Ομως, η συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα, προγραμματισμένη για τις 17 Ιουλίου, είναι στον αέρα, αφού η διοργανώτρια εταιρεία περιμένει μια επίσημη ανακοίνωση από το Φεστιβάλ Αθηνών για την καταλληλότητα του χώρου.
Από την άλλη μεριά, ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα παίξει στις 4 Ιουλίου στο γήπεδο του ΠΑΟ στην Αλεξάνδρας. Το Φεστιβάλ χέβι μέταλ Rock' Em All θα γίνει στις 20 Ιουλίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Τέλος, η μετακίνηση του Λένι Κράβιτς στο Terra Vibe στη Μαλακάσα (1 Αυγούστου) είναι οριστική.

ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ: ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ!


Σ' ένα ψύχραιμο, σαφές, σύντομο χρονικό των γεγονότων των τελευταίων ημερών, χωρίς κανένα απολύτως σχόλιο, περιορίστηκε χθες το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος δεν ακολούθησε τον Δήμο Αθηναίων σε επιθετικότητα και ειρωνεία. Η χθεσινή του ανακοίνωση ήταν λιτή, σαφής και... ανώτερη
Το πρωί απέσυρε και την αίτησή του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ζητούσε την προσωρινή αναίρεση της απόφασης για το σφράγισμα του θεάτρου του Λυκαβηττού. Εν αναμονή του σημερινού πορίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα συνηγορήσει με τη Δημαρχιακή Επιτροπή υπέρ του ξεσφραγίσματος του θέατρου, το Φεστιβάλ αναφέρει τα εξής:
«Η απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής για το σφράγισμα του Λυκαβηττού πάρθηκε στις 11/6 και εκτελέστηκε στις 19/6, μερικές ώρες πριν από την έναρξη της προγραμματισμένης συναυλίας του James Blunt. Οπως προκύπτει από το κείμενο της απόφασης, μοναδικό στοιχείο για την ενέργεια αυτή αποτέλεσε το από 5/6 έγγραφο της ΕΤΑ για την ενδεχόμενη στατική ανεπάρκεια του Θεάτρου.
**Την Κυριακή 15/6, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Φεστιβάλ, που έχει μόνο τη χρήση του Θεάτρου και όχι την ιδιοκτησία του, διεξήχθη αυτοψία από τον καθηγητή ΕΜΠ κ. Π. Καρύδη ο οποίος διαπίστωσε πως δεν συντρέχει κίνδυνος από τη λειτουργία του. Δεν αληθεύει το γεγονός ότι "ο κ. Λούκος ξέχασε να στείλει την έκθεση πραγματογνωμοσύνης". Αντιθέτως την διαβίβασε άμεσα στην ΕΤΑ· δηλαδή την ίδια μέρα (Κυριακή 15/06) και, στη συνέχεια, την Τρίτη (17/6), πρώτη εργάσιμη μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος, την επέδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, στον δήμαρχο κ. Κακλαμάνη, στον αντιδήμαρχο κ. Παπαδάκη, στον πρόεδρο της ΕΤΑ, κ. Αλεβιζάτο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑ, κ. Κοκκώση, στον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, στον υπουργό Πολιτισμού και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
***Την Τετάρτη 18/6 και πριν από την εκτέλεση της σφράγισης, η ΕΤΑ ζήτησε με νέο κατεπείγον έγγραφό της από τον δήμο τη μη σφράγιση του Θεάτρου. Στο έγγραφο αυτό η ΕΤΑ μνημονεύει και λαμβάνει υπόψη την έκθεση του κ. Καρύδη που είχε σταλεί, στο μεταξύ, από το Ελληνικό Φεστιβάλ. Εντούτοις, ο δήμαρχος Αθηναίων και ο αντιδήμαρχος, με τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, επέμειναν στην αρχική απόφασή τους, διότι τη νέα έκθεση πραγματογνωμοσύνης της ΕΤΑ δεν υπογράφουν οι μηχανικοί που συνέταξαν την αρχική έκθεση (Γ. Σιδηρόπουλος, Ν. Αλευράς) αλλά ο προϊστάμενός τους στην Τεχνική Υπηρεσία, κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος.
**Το μεσημέρι της Πέμπτης 19/6 ο δήμος αποφασίζει το σφράγισμα του Λυκαβηττού.
**Το Σάββατο 21/6 με τρίτο έγγραφό της η ΕΤΑ καλεί εκ νέου τον δήμο να ανακαλέσει την απόφασή του.

**Τη Δευτέρα 23/6 το απόγευμα, μετά τη σύγκληση της Δημαρχιακής Επιτροπής, ο Δήμος Αθηναίων αποφασίζει και αποσφραγίζει το θέατρο». *


[ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/06/2008]

ΑΘΗΝΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ: «Η Ελλάδα είναι για την ψυχή μου και η Αγγλία για τη δουλειά μου...»


Είναι η Αθηνά Ανδρεάδη, τζαζ-φολκ τραγουδίστρια που κάνει καριέρα στην Αγγλία. Θα την ακούσουμε για πρώτη φορά live στα τραγούδια του δίσκου της «Breathe with me» στις 2 Ιουλίου, στου Παπάγου.

Διαβάζοντας πέρσι στο αγγλικό μουσικό περιοδικό «Uncut» μια δισκοκριτική για ένα άλμπουμ που το έλεγαν «Athena», δεν πήγε κατευθείαν ο νους μου. «Athena». Αθήνα, δηλαδή. Ή μήπως Αθηνά; Κι αν τώρα λίγο πολύ ξέρουμε αρκετοί ότι πρόκειται για την Αθηνά Ανδρεάδη, μια Ελληνίδα τζαζ-φολκ τραγουδίστρια από τη Θεσσαλονίκη που διαπρέπει στο εξωτερικό με το όνομα «Athena», τότε δεν είχαμε ακούσει το παραμικρό, ακόμα και όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με το... σπορ.
«Νιώθω ευτυχής που ζω ανάμεσα σε δύο χώρες. Η Ελλάδα είναι για την ψυχή μου και η Αγγλία για τη δουλειά μου» λέει η Αθηνά Ανδρεάδη, που ζούσε στη Θεσσαλονίκη μέχρι τα 18 της χρόνια
Πολύ εύκολα το «Athena» θα μπορούσε να αποτελεί όνομα καλλιτέχνη από το Μεξικό, που μια ωραία πρωία τού την έδωσε και διάλεξε κάτι τις το .. αρχαιοελληνικό προκειμένου να κάνει εντύπωση. Ευτυχώς -κρίνοντας από το αποτέλεσμα- η Athena είναι δικό μας κορίτσι.
Γεννήθηκε στο Λονδίνο, τριών χρόνων ήρθε στη Θεσσαλονίκη, για να επιστρέψει πίσω στην Αγγλία στα δεκαοχτώ της. «Είχαν γράψει κι άλλα περιοδικά πριν από το "Uncut" για το πρώτο μου άλμπουμ "Breathe with me"» μου λέει από το διαμέρισμά της στο Λονδίνο. Τα ελληνικά της είναι κανονικότατα, μιλάει όμως και άψογα αγγλικά, καθώς την ακούω να καθοδηγεί κάποιους μεταφορείς οι οποίοι την ώρα της συνέντευξης της έφεραν ένα φορητό πιανάκι που είχε παραγγείλει. Αλλωστε και τα τραγούδια της στα αγγλικά είναι.
«Νιώθω ευτυχής που ζω ανάμεσα σε δύο χώρες» εξηγεί. «Η Ελλάδα είναι για την ψυχή μου και η Αγγλία για τη δουλειά μου. Στα μέρη μας εμπνέομαι και στο Λονδίνο βελτιώνομαι ως μουσικός». Στις 2 Ιουλίου, στο Κηποθέατρο Παπάγου (εισιτήρια 27 ευρώ), θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε κι εμείς live για πρώτη φορά στην Αθήνα. «Το κλειδί», λέει, «είναι ο καλλιτέχνης να είναι εντάξει με τον εαυτό του»... [Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 25/6/2008]

Tuesday, June 24, 2008

Oι Linkin Park και τα Μeteora

Η μπάντα από την Καλιφόρνια, που με μόνο τρία άλμπουμ έφτασε στην κορυφή, έρχεται αύριο στη Μαλακάσα. Την εποχή που το νου-μέταλ ήταν στα «πάνω» του αποθεώθηκαν. Το καλύτερο με την αφεντιά τους, όμως, ήταν πως φρόντισαν την καριέρα τους με εξαιρετική «στοργή», «εκλεκτική» εξυπνάδα. Το νου-μέταλ ήταν ακόμα μία τάση του χαρντ-ροκ που «χύθηκε» στην πιάτσα της δισκογραφίας το 1999.
Ροκ σε 50 εκ. αντίτυπα

Εκείνοι, για να μη χαθούν στο κοπάδι του πρόσκαιρου, που «μαρκάρει» κάθε τάση στην τέχνη, φρόντισαν να φτιάξουν τον δικό τους χαρακτήρα. Να τονίσουν το ταλέντο τους κυκλοφορώντας υπέροχα άλμπουμ. Όλα τα παραπάνω αφορούν τους «Λίνκιν Παρκ» [Linkin Park]. Την μπάντα από την Καλιφόρνια που δημιουργήθηκε το 1996 και αύριο θα εμφανιστεί στο «Τέρα-Βάιμπ Παρκ». Το καλύτερο διαπιστευτήριο για την ικανότητα της μπάντας στο σκληρό και συχνά ανεξάρτητο ροκ είναι οι πωλήσεις των άλμπουμ της. Οι Λίνκιν Παρκ από το 2000 έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ. Οι συνολικές τους πωλήσεις ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια αντίτυπα.

Τι είναι αυτό που κάνει τους «Λίνκιν Παρκ» τόσο χρήσιμους στο ροκ ακροατήριο; Ο βασικότερος λόγος είναι η μουσική τους. Το πρώτο άλμπουμ των «Λίνκιν Παρκ» είχε τον τίτλο: «Χάιμπερτ Θέορι». Κυκλοφόρησε στις 24 Οκτωβρίου του 2000. Οι φαν του νου-μέταλ το λάτρεψαν. Εως εκείνη τη στιγμή η φήμη των «Λίνκιν Παρκ» είχε απογειωθεί μέσω των λάιβ που έδιναν στην Καλιφόρνια, όμως το πρώτο τους άλμπουμ, που τελικά κατάφερε πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 4,5 εκατομμύρια αντίτυπα, τους έκανε γνωστούς σε όλες τις ΗΠΑ.
Το δεύτερο άλμπουμ των «Λίνκιν Παρκ», που κυκλοφόρησε το 2003, μπορεί να σερβιριστεί και ως η καλύτερη ροκ διαφήμιση τουριστικού περιεχομένου που θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει η χώρα μας δωρεάν. Το άλμπουμ ονομάστηκε «Μeteora» (Μετέωρα). Το συγκρότημα αποδέχτηκε πως η πηγή του ονόματος του άλμπουμ ήταν εμπνευσμένη από την ομώνυμη ελληνική τοποθεσία με τα μοναστήρια. Το «Μeteora» των «Λίνκιν Παρκ» ήταν το τρίτο πιο πετυχημένο ροκ άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2003. Οι «Λίνκιν Παρκ» μιλούν δισκογραφικά μόνο όταν έχουν κάτι να τραγουδήσουν. Η τελευταία κυκλοφορία άλμπουμ τους έγινε το 2007, όταν «έβγαλαν» το «Μίνιτς Του Μίντναϊτ. Την παραγωγή του υπογράφει ο Ρικ Ρούμπιν.
Ο καλύτερος παραγωγός χαρντ-ροκ συγκροτημάτων στην Αμερική. Το «Μίνιτς Του Μίντναϊτ» ήταν ένας θρίαμβος. Εγινε δύο φορές πλατινένιο στην Αμερική. Από την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του έφτασε στην πρώτη θέση του άλμπουμ τσαρτ των ΗΠΑ. Τι άλλο; Οι «Λίνκιν Παρκ», μία από τις «δυνατότερες» και διασημότερες μπάντες του ραπ-ροκ ,έρχεται αύριο στην Ελλάδα. Οι φίλοι του είδους δεν πρέπει να τους χάσουν.Οι πόρτες του «Τέρα-Βάιμπ Παρκ» (στη Μαλακάσα) θ ανοίξουν στις 6.30 μ.μ. Τη συναυλία θ ανοίξουν οι ρόκερ «Μπλακ-Αουτ». Γενική είσοδος, προπώληση, 50 ευρώ, ανήμερα της συναυλίας 55 και 75 ευρώ σε θέσεις που βρίσκονται στ' αριστερά και δεξιά της σκηνής.

[Γιάννης Παναγόπουλος, ΕΘΝΟΣ, 24/6/2008]

Monday, June 23, 2008

Ο 38ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΦΑΖΙΛ ΣΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Ο 38χρονος Τούρκος Φαζίλ Σάι θα το αποδείξει δις στην Αθήνα. Στο Ηρώδειο θα παίξει Μπερλιόζ και Γκέρσουιν με την ΚΟΘ. Στο «Μπενάκη» θα αυτοσχεδιάσει παρέα με συμπατριώτη του στα κρουστά.
«Αν το μέλλον της ποπ είναι το Ιντερνετ, της κλασικής είναι οι περισσότερες αίθουσες συναυλιών και κοινό με παιδεία», λέει ο Φαζίλ Σάι
«Θα παίξω το "Rhapsody in blue" του Γκέρσουιν, πολύ αγαπημένο μου κομμάτι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και με ελληνική ορχήστρα. Το είχα ηχογραφήσει και δέκα χρόνια πριν με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. Είναι από τα λίγα έργα που θυμάμαι να το παρακολουθώ παιδί μπροστά στην τηλεόραση και να μαγεύομαι από τη μουσική. Την επόμενη μέρα θα δώσω ένα ρεσιτάλ κλασικής μουσικής στο πιάνο και μετά θα παίξω αυτοσχεδιασμούς όπου ανακατεύω την τζαζ με την παραδοσιακή μουσική της Τουρκίας. Μαζί μου θα είναι και ο Μπορχάν Οτσάλ, που θα με συνοδεύει με τα κρουστά».
Ο τριανταοκτάχρονος πιανίστας, Φαζίλ Σάι, από την Τουρκία έρχεται για δυο βραδιές καλεσμένος του Φεστιβάλ Αθηνών. Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στο Ηρώδειο θα παίξει σολίστ στο έργο του Τζορτζ Γκέρσουιν με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που θα διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης (θα ακουστούν ακόμα η «Κουβανέζικη εισαγωγή» του Γκέρσουιν και η «Φανταστική συμφωνία» του Εκτορ Μπερλιόζ). Την Τρίτη 1η Ιουλίου, στο Μουσείο Μπενάκη, θα δώσει ένα ρεσιτάλ στο πιάνο με έργα Χάιντν και Μότσαρτ ενώ στο δεύτερο μέρος θα αυτοσχεδιάσει σε τζαζ μελωδίες με τον Μπορχάν Οτσάλ... [Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/06/2008]

ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Ο Παύλος Κοντογιαννίδης και ο Γιάννης Γιοκαρίνης διαγωνίζονται στο φετινό Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ αρκετοί διαγωνιζόμενοι στις προηγούμενες διοργανώσεις, έστειλαν και φέτος τραγούδι και προκρίθηκαν. Οι Γ. Γιοκαρίνης και Π. Κοντογιαννίδης συμμετέχουν με το τραγούδι «Τρέχα κορόιδο», τη μουσική του οποίου έγραψε ο Γ. Γιοκαρίνης, ενώ τους στίχους ο Π. Κοντογιαννίδης, ο οποίος και θα το ερμηνεύσει στη σκηνή του κλειστού γηπέδου μπάσκετ του ΠΑΟΚ, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, την πρώτη μέρα της διοργάνωσης, στις 9 Οκτωβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα έγινε στη Θεσσαλονίκη η ακρόαση των 750 υποψήφιων τραγουδιών από την επιτροπή. Σύμφωνα με τους όρους του κανονισμού, η επιτροπή ακούει όλα τα υποψήφια τραγούδια, χωρίς να γνωρίζει τα στοιχεία των συντελεστών, τα οποία είναι σφραγισμένα σε φακέλους. Την επιτροπή αποτελούσαν οι Γιώργος Χατζηνάσιος (συνθέτης), Λίνα Νικολακοπούλου (στιχουργός), Αντώνης Ανδρικάκης (στιχουργός, γενικός διευθυντής Ελληνικής Ραδιοφωνίας), Μαργαρίτα Μυτιληναίου (διευθύντρια προγράμματος Ελληνικής Ραδιοφωνίας), Ολγα Παυλάτου (στέλεχος δισκογραφίας), Ευσταθία (τραγουδοποιός και βραβευμένη του Φεστιβάλ Τραγουδιού 2005), Diveno (συνθέτης), Γιάννης Τσολακίδης (δημοσιογράφος, παραγωγός ραδιοφώνου), Νίκος Δημαράς (δημοσιογράφος, εκπρόσωπος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Θεσσαλονίκης).

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις, θέλησαν και πάλι να διαγωνιστούν στον θεσμό και έστειλαν τραγούδι τους και φέτος. Πρόκειται για τους Τάσο Χαρανιά και Εβίτα Σκουρλέτη, που είχαν συμμετάσχει στον πρώτο διαγωνισμό και φέτος συμμετέχουν με το τραγούδι «Αλήθεια», τον Πάνο Γουρλιώτη, που είχε συμμετάσχει πέρσι με το τραγούδι «Ζωή που περιμένει» και φέτος διαγωνίζεται με το τραγούδι «Ναπάλ» και τον Ανδριανό Νόνη, που πέρσι συμμετείχε ως στιχουργός με το τραγούδι «Κοίτα με», που ερμήνευσε η Ελισάβετ Χαριτωνίδου, ενώ φέτος διαγωνίζεται με το τραγούδι «Ο τύπος».
Τα 16 τραγούδια που προκρίθηκαν να διαγωνιστούν στον ημιτελικό του φετινού Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης στις 9 Οκτωβρίου είναι τα: «Αν χρειαστεί», «Τόσα να πω», «Χίλια χρόνια», «Ναπάλ», «Ιστός», «Ανεξίτηλο χρώμα», «Φανταστικό ταγκό», «Τρέχα κορόιδο», «Ο επιζήσας», «Ο τύπος», «Αλήθεια», «Ξέρω να χορεύω», «Δεν σκοτεινιάζει», «Ο χρόνος (Αουα)», «Ετσι με βρίσκει η ζωή», «Εκείνη, εγώ και η βροχή».

[ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/06/2008]

Ο ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Δεν έχουμε και πολλούς επιτυχημένους καλλιτεχνικούς θεσμούς και με διεθνή εμβέλεια. Το πολύ πολύ να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ενας από αυτούς, ο κορυφαίος, δηλαδή το Ελληνικό Φεστιβάλ, βρίσκεται από την Πέμπτη σε μια δίνη. Ο ευφυής και άξιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τού άνοιξε καλοκαιριάτικα, χωρίς λόγο, δουλειές με φούντες, το ίδιο και σε έναν ολόκληρο κόσμο, που κινείται γύρω από τις ελληνικές και ξένες συναυλίες. Τρέχουν και δεν φτάνουν.

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας οδεύει για το γήπεδο του ΠΑΟ στις 4 Ιουλίου
Το μεν φεστιβάλ, που δεν είχε και λίγα οικονομικά προβλήματα (αλήθεια, παίρνει κανονικά και έγκαιρα την χρηματοδότησή του από τον Μιχάλη Λιάπη;) αντί να σκέφτεται και να αναπνέει μόνο με καλλιτεχνικούς όρους, κρέμεται από το νομικό του τμήμα. Προσπαθεί να ακυρώσει τη διοικητική πράξη κλεισίματος του Λυκαβηττού. Κι αφού, το Σάββατο, χάθηκε η ελπίδα που είχε να γίνει δεκτή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο η σχετική αίτησή του, κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ζητά από αυτό την προσωρινή ακύρωσή της μέχρι να αποφανθεί τελεσίδικα το δικαστήριο. Υπάρχει, άραγε, ελπίδα; Μακάρι. Αν πάντως και το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν δικαιώσει το Ελληνικό Φεστιβάλ, ο Λυκαβηττός δεν πρόκειται να ξανανοίξει σύντομα.
Την ίδια στιγμή αρχίζουν να καταφτάνουν στα γραφεία του φεστιβάλ τα εξώδικα από διοργανωτές των συναυλιών του Λυκαβηττού, που υποστηρίζουν ότι τόσες μέρες δεν έχουν καμιά επίσημη ενημέρωση και μαθαίνουν τα νέα από τις εφημερίδες. Πρέπει, όμως, κι αυτοί να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και, συγχρόνως, να βρουν χώρο για τις συναυλίες τους.
Μία μία οι άτυχες συναυλίες ανακοινώνουν νέους χώρους.
Μετά την ακύρωση των συναυλιών του Τζέιμς Μπλαντ, όσοι αγόρασαν εισιτήρια μπορούν να τα επιστρέψουν ώς και την Πέμπτη 31 Ιουλίου, προκειμένου να τους δοθεί το αντίτιμο, στα γραφεία της Ticketnet (Κηφισίας 46, Αμπελόκηποι, τηλ.: 211 10 8600, από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.), στα «Virgin Megastores» (Σταδίου 7-9, Σύνταγμα, τηλ.: 6944 050 785 και Μαρούσι, Ανδρέα Παπανδρέου 35, τηλ.: 210 63 00 224) και στο «Public» (Καραγεώργη Σερβίας 1, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3246210).
Η Χαρούλα Αλεξίου εξασφάλισε ήδη το Καλλιμάρμαρο (28 Ιουνίου), στο οποίο θα συμπυκνώσει σε μια βραδιά τις δυο συναυλίες που θα έδινε στον κλειστό Λυκαβηττό
*Οι δύο συναυλίες της Χαρούλας Αλεξίου, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στον Λυκαβηττό (27 και 28 Ιουνίου) θα συμπυκνωθούν σε μία, που θα γίνει στο Καλλιμάρμαρο το Σάββατο, 28 Ιουνίου, στις 9.30 μ.μ. (προπώληση:σε όλα τα δισκοπωλεία «Metropolis», μέσω πιστωτικής στο 210 600 3537 και στο τηλ.: 210 6898215).
*Βρήκε νέο χώρο και ο Φίλιππος Πλιάτσικας, αφού η προγραμματισμένη για τον Λυκαβηττό συναυλία του (4/7) θα μεταφερθεί την ίδια μέρα στο γήπεδο του ΠΑΟ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας (9.30 μ.μ.). Τα εισιτήρια (προς 20 ευρώ) προπωλούνται στα Village Cinemas, Virgin Megastores, Fnac και Ticket House. Τηλέφωνο πληροφοριών: 210-6454360.
*Τέλος, οι διοργανωτές της συναυλίας της Γκλόρια Γκέινορ δηλώνουν πως θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα (9 Ιουλίου, 9 μ.μ.) σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα. Πληροφορίες: 210-7258510.
*Το φεστιβάλ «Rock em all» (20/7) θα μετακινηθεί την ίδια μέρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Πληροφορίες: 210-6454360.
*Απομένουν ακόμα οι συναυλίες των Ornette Coleman (11/7), Orishas-Federoco Aubele (14/7), Γ. Αγγελάκα (17/7), Λένι Κράβιτς (1/8), Stomp (2, 3, 4/9) και Flamenco Oriental (17/9).

Ας διαλέξει ο δήμαρχος κ. Νικήτας Καλαμάνης και ο Δήμος Αθηναίων...


Νικήτας Κακλαμάνης: τέσσερις νύχτες πριν βάλει λουκέτο στον Λυκαβηττό, 7.000 Αθηναίοι χόρευαν στις νότες του Μαρκ Νόπφλερ των Dire Straits
Στο θέμα που προέκυψε με το ξαφνικό λουκέτο στο Θέατρο Λυκαβηττού από τον Δήμο Αθηναίων δεν υπάρχει μέση οδός. Ή το θέατρο είναι όντως επικίνδυνο για την ασφάλεια των θεατών (κάτι που είναι γνωστό από τον Φεβρουάριο ήδη) οπότε ο Δήμος Αθηναίων φέρει τεράστια ευθύνη για την άδεια που έδωσε να πραγματοποιηθούν συναυλίες φέτος εκεί, ή δεν είναι, οπότε ευθύνεται για την ξαφνική του απόφαση να κλείσει το θέατρο λίγες μόνο ώρες πριν πραγματοποιηθεί η sold out συναυλία του James Blunt.
Αν ισχύει η πρώτη περίπτωση, τότε επέδειξε εγκληματική αδιαφορία για τη ζωή χιλιάδων θεατών. Τέσσερις μόνο νύχτες πιο πριν, επτά χιλιάδες κόσμου, είχαν... άγιο, αφού δεν έπαθαν κάτι τρομερό την ώρα που συντονίζονταν στις νότες του Mark Knopfler των Dire Straits. Αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση, τότε η χώρα μας ξεφτιλίζεται για μια ακόμα φορά στο εξωτερικό λόγω της ανοργανωσιάς κάποιων δημοτικών (και πολιτικών εν γένει) παραγόντων που μοιάζουν ικανοί μόνο για να ξεριζώνουν νεραντζιές στην οδό Κανάρη. Ο James Blunt μπορεί να χαμογελούσε με φαινομενική κατανόηση την ώρα που ανεβοκατέβαινε στον Λυκαβηττό για ένα sound check που δεν έγινε ποτέ, αλλά τα ειρωνικά χαμόγελα όλων όσοι βρίσκονταν δίπλα του, Ελλήνων και ξένων, για τέτοια πρωτόγνωρα πράγματα που μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν, δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
Ας διαλέξει ο δήμαρχος κ. Νικήτας Καλαμάνης και ο Δήμος Αθηναίων: Ενοχοι ή ανόητοι; Επικίνδυνοι ή αρπακολλατζήδες; Δυστυχώς (γι' αυτούς) κι εδώ δεν υπάρχει μέση οδός...

[Παρέμβαση Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/06/2008]

Saturday, June 21, 2008

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΣΑΤΙΡΑ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ



Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συναντά τον Σάκη Μπουλά, τον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Χρήστο Θηβαίο και βάζουν στοίχημα για την πιο δυναμική και απρόβλεπτη βραδιά του καλοκαιριού. Τραγούδια και σάτιρα, συγκινήσεις και γέλια, από τέσσερις καλλιτέχνες που έχουν σημαδέψει τα τελευταία χρόνια το τραγούδι και όχι μόνο, την Τρίτη (24/6), στις 9.30μ.μ., στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».
Στην τρίωρη συναυλία τους, που γίνεται στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα, θα έχουμε τη δυνατότητα να θυμηθούμε τις καλύτερες στιγμές της 35χρονης δισκογραφίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, παλιά τραγούδια του Σάκη Μπουλά και του Γιάννη Ζουγανέλη αλλά και τα καυστικά σχόλιά τους, καθώς και τις συγκινητικές μπαλάντες του εκφραστικού τραγουδοποιού Χρήστου Θηβαίου.

Οι τέσσερίς τους, μαζί με τους εξαιρετικούς μουσικούς της ορχήστρας τους υπόσχονται να χαρίσουν μια βραδιά αξέχαστη που θα τη θυμόμαστε για πολύ καιρό. Μαζί τους στο τραγούδι η Τάνια Κικίδη και η Ευγενία Χαντζοπούλου.

Τιμή εισιτηρίων: 20ευρώ, νεανικό 15ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Δισκοπωλεία «Μετρόπολις», Δημαρχείο Βύρωνα (Καραολή και Δημητρίου 32 - 36), Πνευματικό Κέντρο Βύρωνα (Κύπρου και Ευαγγελικής Σχολής), Ταμεία Θεάτρου Βράχων, Δισκοπωλείο «Salina» (Υμηττού 125, Παγκράτι), www.i-ticket.gr, τηλ. Κρατήσεις: 801-11-60000, www.ticketservises.gr τηλ.: 210 7234.567. Πολιτιστική Παρέμβαση: Λόντου 2 & Ζωοδ. Πηγής 15, Αθήνα. Τηλ. 210 3830.609, Φαξ 210 3825.286, email polpar@otenet.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ


Ανήσυχος, αιχμηρός και τολμηρός, οικείος - με έργο κραυγή για τα «θέλω» μας, με λόγο καταγγελτικό. Από τους μεγάλους συνθέτες μας, τραγουδοποιούς, στιχουργούς, ένας αιώνιος έφηβος που ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσός στη μουσική και ό,τι σμιλεύει με τις νότες και τις λέξεις του αγγίζουν και αφυπνίζουν συνειδήσεις και αισθήσεις. Ο μαθητής του Κουν και του Χατζιδάκι, ο μαθητής της ζωής, του έρωτα και της αλήθειας, ο Σταμάτης Κραουνάκης ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να μας συγκινήσει γιατί μας θέλει πάντα «συνένοχους» στο όνειρο.
«Ο ιδρώτας που έχω ρίξει στα θέατρα...» λέει, «ίσως από τη γενιά μου είμαι ο πρώτος εργάτης μουσικός. Εχω δουλέψει πολύ στο θέατρο και πολύ τζάμπα. Να θυμηθώ τα χρόνια της Καισαριανής, των θιάσων των Περιφερειακών όπου δουλεύανε όλοι για το τίποτε, έχω βάψει και σκηνικά, έχω κάτσει δίπλα στους σκηνοθέτες με τις ώρες γιατί... γιατί ήταν το γουσταριλίκι μου. Δηλαδή τα παιδικά μου με τον Κουν ήμουν πάντα με μια τσάντα. Ηταν ο χώρος όπου αισθανόμουν ότι είναι η τέχνη μου. Το τραγούδι ήρθε μετά».

Με σθένος και ειλικρίνεια

Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι ο άνθρωπος που δε φοβάται να αναμετρηθεί με τα θέλω του, αλλά ούτε και με τις αλήθειες. Ο άνθρωπος που δε διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

«Ζούμε έναν ειρηνικό φασισμό» λέει και με σθένος αναρωτιέται... «Πραγματικά απορώ μ' αυτήν την τρελοχώρα, πώς είναι δεξιά η Ελλάδα, μπορείτε να μου πείτε;».

Είναι ο καλλιτέχνης που βλέπει με καχυποψία την αναγνώριση από δημόσιους φορείς. «Αισθάνομαι ότι πέρασα τη δύσκολη δεκαετία. Η Σπείρα ήταν ένα καταφύγιο. Δηλαδή κανείς, την ώρα που καταλαβαίνει ότι το περιβάλλον δεν τον ευνοεί, πρέπει να πάει στο υπόγειό του να κάνει τη δουλειά του. Και ξαφνικά βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση και την επικίνδυνη να ακούω από δημόσιους φορείς τα καλά τα λόγια. Τώρα. Και είναι λιγάκι επικίνδυνο. Την ώρα που αρχίζει αυτό και γίνεται επισήμως αποδεκτό είναι και η ώρα που κινδυνεύει να τελειώνει»... [Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ, Ριζοσπάστης, 22/6/2008]

ΜΟΥΣΙΚΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑΣΜΟΥ


Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Ολες οι συναυλίες που αναφέρονται είναι δωρεάν.
Το επιτραπέζιο ημερολόγιο, αντίθετα από το ηλεκτρονικό, «οπτικοποιεί» άμεσα το έτος, και μαζί την έννοια του χρόνου. Αριστερά οι μέρες που πέρασαν, δεξιά όσες απέμειναν. Γι' αυτό μου αρέσει αυτό το είδος ημερολογίων υπό εξαφάνιση. Φυλλομετρώ ένα από τα ελάχιστα που επιβιώνει σε ένα γραφείο της εφημερίδας, ψάχνοντας τι ώρα ακριβώς δύει απόψε ο ήλιος: 20.51. Το θερινό ηλιοστάσιο μου προκαλούσε πάντα αμφιθυμία. Προτού αρχίσει καλά καλά το καλοκαίρι, αυτή η ημέρα, η μεγαλύτερη του χρόνου, σου υπενθυμίζει τη θνητότητά του, ακριβώς όπως το επιτραπέζιο ημερολόγιο σου υπενθυμίζει το πεπερασμένο. Υστερα από δυο -τρεις ημέρες το φως αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί. Αλλά σήμερα, το 24ωρο μοιάζει μεγαλύτερο και είναι εορταστικό και διάσπαρτο με μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες σε κάθε πλατεία, δρόμο, γειτονιά της Αθήνας.
Διότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής να θεσπίστηκε ως όρος το 1999, με την υποστήριξη του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού (που φυσικά αγκάλιασε πρώτο την ιδέα που είχε ο Ζακ Λανγκ για μια γαλλική γιορτή της μουσικής), οι καταβολές της όμως γυρνούν πολύ πίσω στον χρόνο και στα φυσιολογικά αντανακλαστικά αρχαίων πολιτισμών.
Τέλος πάντων, είναι τέλειο να ξέρεις ότι σε κάθε δέκα βήματα θα βρεις στον δρόμο σου ένα άλλο μουσικό ύφος, ένα άλλο συγκρότημα, καλλιτέχνη, διάθεση, και να χαρτογραφείς μουσικά μέρη και σημεία που η καθημερινότητα δεν σ'αφήνει τις άλλες μέρες να παρατηρείς. Κι ακόμα, ότι όσο εσύ επιδίδεσαι σ' αυτόν τον μουσικό διονυσιασμό, ένα αόρατο νήμα σε συνδέει με πολίτες όχι μόνον από άλλα σημεία της Ελλάδας αλλά κι από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης: ακόμα και σε λιγότερο θερμά κλίματα ή σε πιο «περίκλειστες» κοινωνίες και πόλεις, άνθρωποι γιορτάζουν στους δρόμους ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, κάτι εντελώς παγανιστικό και σε πλήρη και υπέροχη αντιδιαστολή με την άκαμπτη, οικονομίστικη εικόνα της Ευρώπης τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Εξάλλου, σήμερα είναι όλα δωρεάν όπως συμβαίνει και αλλού κι εδώ, που τη διοργάνωση έχει η εταιρεία «Μουσικές Εκδηλώσεις - Συντονισμός - Οργάνωση» με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ, του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτισμικού του Οργανισμού.
Από τις 20.000 εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο σήμερα αλλά και το διήμερο που προηγήθηκε (η συμμετοχή των καλλιτεχνών είναι χρόνο με τον χρόνο τόσο μεγάλη, που είναι αδύνατον κάθε πόλη-μέλος του δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής να χωρέσει σε μία μέρα όλες τις συναυλίες), η συμμετοχή στην Αθήνα καταμετρά 165 Ελληνες και ξένους μουσικούς. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι, γιατί εκτός από όσους εμφανίζονται στα σημεία που έχει επισήμως υποδείξει στον χάρτη η διοργάνωση, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, πολλοί άλλοι χώροι φιλοξενούν δικά τους προγράμματα... [Της ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, Ελευθεροτυπία 2, 21/6/2008]

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ-ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Η ιστορική συνάντηση, όπως την απεικόνισε ο Μίνως Αργυράκης στην αφίσα της παράστασης
Η επιτυχία των μουσικών παραστάσεων «Ομορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη και «Οδός ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι, το καλοκαίρι του 1962 (η πρώτη στο θέατρο «Παρκ», η δεύτερη στο «Μετροπόλιταν» - και τα δύο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας) οδήγησε τους δύο συνθέτες σε μια κοινή παράσταση το επόμενο καλοκαίρι (ήγουν ακριβώς πριν από 45 χρόνια) στο «Παρκ», με τίτλο «Μαγική πόλις». Μια παράσταση με συναυλιακό χαρακτήρα, χωρίς κείμενα και ηθοποιούς, εκτός από τη Ζωζώ Ζάρπα και τον Γιώργο Μάζη, που έπαιζαν ρόλο παρουσιαστών.
  • Και Λοΐζος - Λεοντής
Παραγωγός ο Θεόδωρος Κρίτας, χορογραφίες Μανώλης Καστρινός, σκηνογραφίες Μίνως Αργυράκης, σκηνοθετική επιμέλεια Λεωνίδας Τριβιζάς. Στα τραγούδια του Θεοδωράκη οι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Εφη Παναγιώτου, Αγγέλα Ζώη, και στου Χατζιδάκι, πάλι Μπιθικώτσης, Λάκης Παππάς, Ελσα Μαργαρίτη, Νίκη Καμπά (την οποία προς το τέλος των παραστάσεων αντικατέστησε ο Πάνος Τζαννετής), μπουζούκι ο Γιώργος Ζαμπέτας, κιθάρα ο Δημήτρης Φάμπας.
Οπως αναφέρει σε σημείωμά του στο CD «Μαγική πόλις», που κυκλοφορεί από την ΕΜΙ, ο Μάκης Δελαπόρτας: «Τα τραγούδια πολλές φορές ήταν εναλλασσόμενα. Κι αυτό γιατί η παράσταση στην ουσία ήταν μια παρέλαση νέων και παλαιών συνθέσεων των δυο μεγάλων δημιουργών, που έδεναν μεταξύ τους με ιδιαίτερα εμπνευσμένα χορευτικά από τον Μανώλη Καστρινό και τη Χρυσούλα Ζώκα. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μέρους μεσολαβούσε ένα ιντερμέτζο με τραγούδια των νεαρών τότε και πολύ ταλαντούχων πρωτοεμφανιζόμενων συνθετών, Μάνου Λοΐζου και Χρήστου Λεοντή».
Η παράσταση ανέβηκε στις 20 Ιουνίου 1963 και κράτησε όλο το καλοκαίρι. Στον προαναφερόμενο δίσκο περιλαμβάνονται δέκα τραγούδια: Μαγική πόλη, Το ναυτάκι, Είμαι αετός χωρίς φτερά, Ηρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς και Η κυρά του Χατζιδάκι. Και: Βάρκα στο γιαλό, Τι να την κάνω τη χαρά, Το γελαστό παιδί, Το φεγγάρι κάνει βόλτα και Μαργαρίτα Μαργαρώ του Θεοδωράκη.
Ηταν η τελευταία συνύπαρξη των δύο συνθετών, των οποίων η σχέση μετράει από την Κατοχή... [Διαχρονικά, Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΙΩΝΗ, Ελευθεροτυπία 2, 21/6/2008]

Γιώργος Κουμεντάκης. Ενα ζεϊμπέκικο για το Kronos Quartet


Το cross-over σε μια από τις πιο εύστοχες, ακομπλεξάριστες και δημιουργικές προσεγγίσεις του όρου. Η διαρκής αναζήτηση. Οι τολμηρές αναθέσεις. Οι διάσημες συνεργασίες. Η ικανότητα και το ταλέντο να διατηρούν εδώ και 35 χρόνια ολόφρεσκο τον τίτλο του αβάν γκαρντ κουαρτέτου εγχόρδων.
Το περίφημο Kronos Quartet
Ακόμα κι αν κάποιος δεν ήξερε τίποτα για το Kronos Quartet, θα εντυπωσιαζόταν αν μάθαινε ότι τέσσερις «έγχορδοι» από το Σαν Φρανσίσκο ανέθεσαν σ' έναν Ελληνα συνθέτη έργο, εμπνευσμένο από τα σμυρναίικα, τα ρεμπέτικα και τη φωνή της Μαρίκας Παπαγκίκα (1890 Κως - 1943 Ν. Υόρκη). Κι όμως ακριβώς αυτό συνέβη στον Γιώργο Κουμεντάκη.
Στην Τήνο, όπου ζει πια μονίμως, συνθέτει το έργο που του ανέθεσε το κουαρτέτο του Ντέιβιντ Χάρινγκτον, για να το συμπεριλάβει στο ρεπερτόριο της συναυλίας του Kronos, τον Οκτώβριο στο «Παλλάς».
«Η ανάθεση», διευκρινίζει, «ήρθε έπειτα από πρόταση της "Ελληνικής Θεαμάτων": μου ζήτησε να στείλω στο Kronos cd και βιογραφικό. Ταξίδευα στο Θιβέτ όταν πήρα ένα μήνυμα από τον Χάρινγκτον ότι πιστεύουν πως στο πρόσωπό μου βρήκαν το προφίλ και τις ικανότητες ενός συνθέτη που αναζητούσαν επί χρόνια!». Ετσι, Κουμεντάκης και Kronos άρχισαν να επικοινωνούν μέσω e-mail μέχρι την άνοιξη, όταν στο Βουκουρέστι έγινε και η πρώτη συνάντηση.
«Το Kronos εδώ και χρόνια με κάλυπτε ιδεολογικά σε σχέση με τη μουσική. Οταν τους συνάντησα δεν με πρόδωσαν στο παραμικρό: όλα ήταν συμβατά με τη δημόσια παρουσία τους. Καμία ψευτιά...», λέει ο Ελληνας συνθέτης που η επιλογή του δεν έγινε τυχαία.
Εκείνος, που υπήρξε μαθητής του Μπουλέζ και του Ξενάκη, βρήκε τη μουσική του ταυτότητα όταν, μετά τη θητεία του ως μουσικού διευθυντή των τελετών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποσύρθηκε στην Τήνο. Κι εκεί άρχισε να δημιουργεί έργα που αντλούσαν, με έναν πολύ προσωπικό τρόπο, έμπνευση από τη μεγάλη πηγή της παράδοσης. Αποτέλεσμα, ένας μεγάλος κύκλος έργων με τον τίτλο «Typewriter Tunes» (Μελωδίες Γραφομηχανής) με έναν απέραντο κι απρόβλεπτο συνδυασμό μουσικών οργάνων και μουσικών σχημάτων. Ή άλλα ανεξάρτητα έργα, όπως το αφιερωμένο στον Καζαντζάκη και «χρωματισμένο» από κρητικές κοντυλιές «Amor Fati» ή εκείνο που είχε γράψει για το Piandaemonium και έφερε μνήμες από τα σκυλάδικα της Ιεράς Οδού, όπως ξεπήδησαν τη δεκαετία του '80.
«Βρίσκω αφορμές», εξομολογείται ο Γιώργος Κουμεντάκης, «να στέλνω "γράμματα" σε πολλούς παραλήπτες, μιλώντας για πράγματα ή πρόσωπα που αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον». Σ' αυτά τα τελευταία προστίθεται τώρα η μεγάλη ρεμπέτισσα της Αμερικής... [Της ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, Ελευθεροτυπία 2, 21/6/2008]]

Friday, June 20, 2008

ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ...

  • Ενας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του 20ού αιώνα υπήρξε ο Ολιβιέ Μεσιάν, του οποίου το έργο «Από τα φαράγγια στ' άστρα... » θα πλημμυρίσει τη Δευτέρα το Ηρώδειο. Το έργο του διαχρονικού δημιουργού, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του, θα ερμηνεύσει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το «Ensemble intercontemporain», «τέκνο» του Πιερ Μπουλέζ, αγαπημένου μαθητή του Μεσιάν. Τη συναυλία διευθύνει η Φινλανδή Σουσάνα Μέλκι, ενώ σολίστ στο πιάνο είναι ο Δημήτρης Βασιλάκης.

  • Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών εντάσσεται και η συναυλία, που θα δώσει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, με το σύνολο κρουστών «ΤΥΠΑΝΑ», (24/6), στο Μέγαρο Μουσικής. Μια συναρπαστική περιήγηση στη μουσική πρωτοπορία του 20ού αιώνα, με έργα Αντχάιλ, Κραμπ, Ι. Ξενάκη και Θ. Αντωνίου. Σολίστ: Ερμής Θεοδωράκης (πιάνο), Αγγελική Καθαρίου (μέτζο), Αγγελος Ρεπαπής (κοντραμπάσο).

    Η χορευτική εγκατάσταση «Tu amor revolucionario» («Ο επαναστάτης έρωτάς σου») της Αναστασίας Λύρα παρουσιάζεται από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα (7 μ.μ.), στο «Μικροσκοπικό Θέατρο» (Δεξίππου και Ταξιαρχών 2, πλατεία Ταξιαρχών, Μοναστηράκι), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ερμηνεύουν: Νατάσα Αβρά, Αλίκη Κόντζιου - Γούσα. Σκηνικό περιβάλλον: Αρτεμις Αλκαλάη.
  • Η Rinat Emanuel (τραγούδι) και ο Kobi Mishal (πιάνο) ερμηνεύουν τραγούδια του ξεριζωμού και της νοσταλγίας, της χαράς και του ξεφαντώματος, μέχρι και αύριο (9 μ.μ.) στο «Αγγέλων Βήμα».
  • Με συναυλία του Μανώλη Μητσιά και της Ρίτας Αντωνοπούλου ξεκινούν «Οι γιορτές στους δρόμους», που διοργανώνει το Φεστιβάλ Υμηττού. Τη Δευτέρα (9 μ.μ.), στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με παλιές και νέες επιτυχίες τους. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Χρήστος Θηβαίος τραγουδούν τη Δευτέρα (9 μ.μ.), στα εγκαίνια της πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Δήμο Ρέντη. Θα παρουσιάσουν ένα ακουστικό πρόγραμμα με επιλεγμένα τραγούδια από τη δισκογραφία τους, αλλά και με τραγούδια άλλων δημιουργών. Είσοδος ελεύθερη.
  • Την Τρίτη (24/6, 9.30 μ.μ.), ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συναντά τους Σάκη Μπουλά, Γιάννη Ζουγανέλη και Χρήστο Θηβαίο, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα. Μια δυναμική, απρόβλεπτη βραδιά, με τραγούδια, σάτιρα, συγκινήσεις, γέλια.
  • Από την «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων ξεκινά τη Δευτέρα (9 μ.μ.), η καλοκαιρινή περιοδεία της Αλκηστης Πρωτοψάλτη.
  • Στο «Cabaret Voltaire» (Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5227.046) στις 24/6 (10.30 μ.μ.) οι «MASTERS OF THE STRINGS» παρουσιάζουν τη «Μεταλλαγμένη λαϊκή πραγματικότητα». Το συγκρότημα αποτελούν οι: Πέτρος «Σταυροβούνης» Μιχαλάς (μπαγλαμάς), Αντώνης Ανισέγκος (Hammond - πλήκτρα), Γιάννης Δεσποτάκης (τάμπλες, κρουστά), Πάνος «Πρέντζλας» Αθανασόπουλος (σάζι, τραγούδι), Αχιλλέας Τίγκας - «στο τάνγκα» (νέι). Είσοδος με ποτό: 12 ευρώ.
  • Στο θέατρο «Πέτρα», στην Πετρούπολη, σήμερα πραγματοποιείται συναυλία του Δημοτικού Ωδείου, ενώ τη Δευτέρα (8 μ.μ.) θα γίνει η τελετή λήξης του Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας.
  • Στη μουσική της Αυστρίας και τους καλλιτέχνες της αφιερώνεται το φετινό Φεστιβάλ Ναυπλίου που ξεκίνησε χτες (θα διαρκέσει μέχρι 29/6) με συναυλία του εξαιρετικού «Altenberg Piano Trio». Σήμερα, εμφανίζεται η παιδική χορωδία Mozart της Βιέννης, που συνεχίζει μια μακρά παράδοση από τον 15ο αιώνα. Ακολουθούν: (22/6) το περίφημο Κουαρτέτο Εγχόρδων της Scala του Μιλάνου, σε σύμπραξη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιάννη Βακαρέλη, στο πιάνο, 23/6 ο κλαρινετίστας Michel Lethiec, η βιολίστα Χαρά Σειρά και ο πιανίστας Sergio Melardi, 24/6 το κουιντέτο πνευστών οργάνων Penta Wind Quintet κ.ά. [Ριζοσπάστης, 21/6/2008]

ΙΚΑΡΙΑΣ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ»


Djamel Benyelles (Αλγερία)
Στοχεύοντας στην ανάπτυξη θεσμών φιλίας και πολιτιστικής συνεργασίας με όλους τους λαούς της Γης, ξεκινάει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «Ικαρος», στην Ικαρία (καλλιτεχνική διεύθυνση Κλαούντια Ντελμέρ). Στο Φεστιβάλ, που αποτελεί μια μεγάλη και φιλόδοξη προσπάθεια των τριών δήμων της Ικαρίας (Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου, Ραχών), εκτός των μουσικών εκδηλώσεων, εντάσσονται και προβολές ταινιών στον ανακαινισμένο θερινό κινηματογράφο του Αγίου Κηρύκου (9-12/7), παρουσία των σκηνοθετών τους.

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει με το «Πλοίο των τρελών», ένα ενενηντάχρονο πλοίο, που συνεχίζει τη θαυμαστή και πανάρχαιη παράδοση των πλανόδιων κωμικών μπουλουκιών. Πρόκειται για μια καλλιτεχνική οικογένεια, ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, που είναι αφιερωμένοι στην τέχνη και στη θάλασσα. Παρουσιάζουν το έργο «Ιάσονας», μια κωμωδία με τόνο φαρσικό και μουσικό που συνδυάζει την κομέντια ντελ' άρτε, το θέατρο σκιών και αντικειμένων, το μιούζικαλ, την οπερέτα, με φόντο το λιμάνι της Ικαρίας (23,24,25/6 Εύδηλος, 27,28/6 Αγιος Κήρυκος). Ακολουθούν: Χρήστος Τσιαμούλης - Halil Karaduman, τραγούδια από τη συγγενή παράδοση Ελλήνων και Τούρκων (2/7 Ράχες, 3/7 Εύδηλος). DROM - Νικολέτα Αναστασίου, τσιγγάνικη μουσική από όλη την Ευρώπη, με ελληνικό στίχο (6/7 Εύδηλος, 8/7 Ράχες). Κουιντέτο «Novitango» των Fabien Ballejos - Gina Nikolitsa (14/7 Ράχες, 16/7 Αγιος Κήρυκος). Djamel Benyelles με τους Djam & FAM «U & Us», συμμετοχή της Klaudia Delmer (Γαλλία -Αλγερία, 21/7 Εύδηλος, 22/7 Αγιος Κήρυκος).

Thursday, June 19, 2008

Ο ΡΕΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ!

Ο Αντώνης Ρέμος πάει Μέγαρο, επειδή το ζήτησε ο Μίμης Πλέσσας! Ο λαϊκός ερμηνευτής συμμετέχει σε ένα διήμερο αφιέρωμα (10 & 11/11) για τον Μίμη Πλέσσα που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τίτλο «Πλέσσας... αυτός ο άγνωστος»...Να διοργανωθούν και ένα δύο και τρία αφιερώματα για τον Μίμη Πλέσσα, αλλά, κύριε Πλέσσα μας, είπαμε... Ε, όχι και ο Ρέμος στο Μέγαρο Μουσικής! Τι σχόλιο να κάνω; Δε χωράει...

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΗΜΣ ΜΠΛΑΝΤ

Ακυρώνεται η σημερινή συναυλία του Βρετανού τραγουδιστή Τζέημς Μπλαντ, λόγω ενδεχόμενων προβλημάτων στατικότητας του θεάτρου στο Λυκαβηττό.

Φόβοι για τη στατικότητα του θεάτρου στον Λυκαβηττό οδήγησαν στην ματαίωση της αποψινής συναυλίας του -διεθνούς φήμης- τραγουδιστή, Τζέιμς Μπλαντ. Οι Αρχές που για προληπτικούς λόγους έχουν απαγορεύσει την είσοδο στο θεάτρο, αφήνουν πιθανότητες να πραγματοποιηθεί αύριο [Παρασκευή] η συναυλία.

Το θέμα όμως είναι η ανευθυνότητα όλων εκείνων που έχουν αναλάβει να διαχειρίζονται το θέατρο του Λυκαβηττού. Ξαφνικά κατάλαβαν ότι μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στατικότητας;

Wednesday, June 18, 2008

ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


Ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη γύρισε η ομογενής Ελένη Ευαγγέλου από την πόλη Περθ της Αυστραλίας με τον τίτλο «Μikis the man, the legend, the genius». Τρία χρόνια χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ και πέντε ταξίδια στην Ελλάδα ώστε να έχει τις αντίστοιχες συναντήσεις με τον συνθέτη. Οπως σημειώνει η ίδια, πρόκειται « για μια έρευνα βάθους.Σε κάθε συνάντηση εισέπραττα ότι ο συνθέτης παρακολουθούσε με αγάπη την πρόοδο της δουλειάς μου και αυτό μου έδινε δύναμη να συνεχίσω ». Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει εικόνες από τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του, αναφορές στη Χίο όπου γεννήθηκε, ο ίδιος διηγείται μπροστά στον φακό σημαντικές στιγμές της μακρόχρονης πορείας του, ενώ παράλληλα μιλάει και για τις τρεις μεγάλες του αγάπες: τη θάλασσα, τη μουσική και την Ελλάδα. Η Ελένη Ευαγγέλου- τηλεπαρουσιάστρια στο τηλεοπτικό κανάλι 9- είχε επίσης συναντήσεις με φίλους και συνεργάτες του συνθέτη, όπου ανάμεσά τους ήταν η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής. Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Ράσελ Γκούντρικ και αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο του υποτιτλισμού στα στούντιο SΒS.

ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ


Σ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτογραφία
Ο Τριλόκ Γκουρτού (αριστερά), το συγκρότημα Ηappy Dog Ρroject (μέσον) και ο Τάκης Μπαρμπέρης είναι μεταξύ των (πολλών άλλων) μουσικών που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Αθήνα

Για μία ακόμη χρονιά όχι μόνο η Αθήνα αλλά και 16 ακόμη πόλεις της χώρας θα γιορτάσουν την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Ενας κύκλος εκδηλώσεων που έχει στο κέντρο την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου και που ξεκίνησε ως μία συμπαθητική ιδέα του άλλοτε υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ , το 1982, έφτασε στις μέρες μας να γιγαντωθεί τόσο ώστε να θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά γεγονότα της Ευρώπης κάθε καλοκαίρι.
Ενας θεσμός του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της εταιρείας Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση (ΜΕΣΟ) στον οποίο έχει δωρεάν πρόσβαση το κοινό και ο οποίος πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε περίπου 15 σημεία της πόλης των Αθηνών με 165 σχήματα μεγάλου ενδιαφέροντος και άλλα 185 σε παράλληλες εκδηλώσεις στον Βόλο, στα Γιαννιτσά, στα Ιωάννινα, στην Κατερίνη, στην Κοζάνη, στη Λαμία, στην Πρέβεζα, στη Σαντορίνη και σε άλλες πόλεις από σήμερα ως την Κυριακή. Ελληνικά σχήματα αλλά και συγκροτήματα από σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη θα δώσουν το σύνθημα ότι η μουσική είναι μία και χώροι όπως η πλατεία Κοτζιά, η Τεχνόπολις, η πλατεία Κλαυθμώνος, η πλατεία Κουμουνδούρου, η πλατεία Συντάγματος αλλά και άλλοι εναλλακτικοί, όπως το Βios και το Υoga Βala ή το κατάστημα Fnac στη Γλυφάδα, από αύριο θα ορίσουν τα νέα σύνορα της ευρωπαϊκής μουσικής και όχι μόνο.
Ο κατάλογος ατελείωτος, με το χιπ χοπ, την ηλεκτρονική, τη ροκ, την ποπ, την ελληνική μουσική, την τζαζ, την κλασική να δίνουν τον ρυθμό και τα υπόλοιπα είδη να ακολουθούν. Ο Μιχάλης Δέλτα με την εστέτ ηλεκτροπόπ, ο Τάκης Μπαρμπέρης με τη new jazz, ο μάστερ του ρυθμού Τριλόκ Γκουρτού, το νέο σχήμα του Φιλ Χάρτνολ των Οrbital, Long Rage, με τα ηλεκτρονικά ταξίδια του, οι εξαιρετικοί Ηappy Dog Ρroject με τη φάνκι τζαζ και ο Κρίστιαν Πρόμερ με το τέκνο είναι μόνο μερικές από τις πολύ καλές παρουσίες που θα παρακολουθήσουμε.
Επειδή ακριβώς το πρόγραμμα όλων των ημερών είναι πολύ μεγάλο, την καλύτερη εικόνα μπορεί να έχει κανείς παρατηρώντας την ιστοσελίδα των εκδηλώσεων www.musicday.gr

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΕΝΑ ΑΛΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Σε επιστολή διαμαρτυρίας μεταξύ άλλων προς τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη, τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αρμόδιες επιτροπές και φορείς της, 137 (μαζί με δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων) μουσουργοί, συνθέτες, στιχουργοί, ποιητές και συγγραφείς σημειώνουν την εκμετάλλευση των πνευματικών δικαιωμάτων τους που υφίστανται από επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μουσική και ζητούν τη θετική παρέμβαση των παραπάνω υπέρ των πνευματικών δικαιωμάτων, σε όλα τα εθνικά και κοινοτικά όργανα, αρμόδια για τον ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα στη μακροσκελέσταση επιστολή τους σημειώνουν ότι υπάρχουν χρήστες που ισχυρίζονται «ότι οι νόμοι περί ανταγωνισμού τούς επιτρέπουν να αναζητούν ανά την Ευρώπη κάποιον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) ο οποίος θα τους προσφέρει τον πιο φθηνό τρόπο για να χρησιμοποιήσουν πανευρωπαϊκά το παγκόσμιο ρεπερτόριο πνευματικής μουσικής». Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η είσπραξη λιγότερων δικαιωμάτων από τους δημιουργούς, ενώ οι τελευταίοι ζητούν ένα «προσαρμοσμένο (σ.σ.: στον αναπτυσσόμενο τεχνολογικό κόσμο), αντικειμενικό, ισορροπημένο σύστημα συλλογικής διαχείρισης που θα συνεχίσει να υπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντα και θα παρέχει στους χρήστες εύκολη πρόσβαση».

Tuesday, June 17, 2008

ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΕΟΠΟΥΛΟΥ. Τη μουσική τη βρίσκεις παντού


Μόλις κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο «Dance with me» με μουσική που έγραψε για το χοροθέατρο του Ντανιέλ Λομέλ
Γεννήθηκε σε ένα σπίτι φιλόμουσων. Στα 6 της άρχισε μαθήματα πιάνου. Στα 14 της, υπακούοντας στην προτροπή της μητέρας της να αφηγείται ό,τι βλέπει με μουσική, έγραψε την πρώτη της σύνθεση, στο Πήλιο, κοιτώντας από το παράθυρο τον ήλιο, που στέγνωνε την αυλή της από την καλοκαιρινή μπόρα. Στα 26 της, η Αννα Στερεοπούλου έχει γράψει μουσική για παραστάσεις θεάτρου και χορού, για ορχήστρες και μουσικά σύνολα, για φεστιβάλ και για ραδιοφωνικές εκπομπές, έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο, έχει τη μουσική επιμέλεια στο φεστιβάλ της Πάντοβα «Portello River» και μόλις κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο «Dance with me».
Κεντρικός άξονας του άλμπουμ, η μουσική που είχε γράψει για την περσινή παράσταση «Το Μάθημα-Ευγένιος Ιονέσκο» του χοροθεάτρου «Αέναον» του Ντανιέλ Λομέλ. Και κοντά σ' αυτήν κι άλλες συνθέσεις της, κυρίως από τη συνεργασία της με τη Royal Academy of Dance. Ενιαίου ύφους όλες, αντανακλούν το μουσικό ιδίωμα μιας νέας δημιουργού που συνδυάζει τις μεσογειακές της ρίζες με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα, με αφορμή πάντα μια άλλη τέχνη. Ή και μια επιστήμη. Πέρυσι π.χ., μία σύνθεσή της εμπνευσμένη από τον προβληματισμό για την αναστρεψιμότητα του χρόνου, ακούστηκε σε ένα συνέδριο Αστροφυσικής στην Ιταλία, αφιερωμένο στον περίφημο Ιλια Πριγκοζίν, βραβευμένο με το Νόμπελ Χημείας του '77... [ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/06/2008]

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η ΈΙΜΙ ΓΟΥΑΙΝΧΑΟΥΖ

Στο νοσοκομείο για εξετάσεις μεταφέρθηκε η Βρετανή τραγουδίστρια της σόουλ, Είμι Γουάινχαουζ [Amy Winehouse], μετά από λιποθυμικό επεισόδιο που είχε σήμερα στο σπίτι της, ανακοίνωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεών της. Την τραγουδίστρια μετέφερε στο νοσοκομείο ο πατέρας της.

«Η Ειμι βρισκόταν στο σπίτι της το μεσημέρι όταν έχασε για λίγο τις αισθήσεις της. Ευτυχώς, εκεί ήταν και ο βοηθός του μάνατζέρ της που την βοήθησε να μην πέσει», δήλωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της τραγουδίστριας, Τρέισι Μίλερ.

«Συνήλθε γρήγορα και ο πατέρας της, Μιτς, την μετέφερε προληπτικά στο νοσοκομείο. Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι για το τι προκάλεσε το επεισόδιο και αυτή τη στιγμή η Ειμι υποβάλλεται σε εξετάσεις. Μπορεί να παραμείνει και το βράδυ για παρακολούθηση», πρόσθεσε η ίδια.

Η 24χρονη βραβευμένη με Γκράμι τραγουδίστρια και τραγουδοποιός αντιμετώπισε στο παρελθόν προβλήματα με ναρκωτικές ουσίες και η προσωπική της ζωή έχει συγκεντρώσει πολλές φορές το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Ο σύζυγός της, Μπλέικ Φίλντερ-Σίβιλ, δήλωσε ένοχος αυτό τον μήνα για τον ξυλοδαρμό ενός μπάρμαν και για συγκάλυψη με στόχο την παρακώλυση της δικαιοσύνης επειδή επιχείρησε να τον δωροδοκήσει προκειμένου να μην καταθέσει εναντίον του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Amy Winehouse Navigator

A list of resources from around the Web about Amy Winehouse as selected by researchers and editors of The New York Times.

Other Content

Highlights from the Archives

In Real Time, Amy Winehouse’s Deeper Descent
In Real Time, Amy Winehouse’s Deeper Descent

There was nothing amusing, and barely any surprise, in Amy Winehouse’s recent, notorious and possibly inadvertent public appearance: on a video released by an English tabloid, The Sun.

January 24, 2008ArtsReview
Disillusioned Diva With Glimmers of Soul
Disillusioned Diva With Glimmers of Soul

Amy Winehouse connected with her songs only intermittently, though when she did, she made a listener want more.

May 10, 2007ArtsReview

ARTICLES ABOUT AMY WINEHOUSE

Newest First | Oldest First
Page: 1
Two Charged in Getting Drugs for Winehouse

The police in London have charged a man and a woman there with supplying drugs to the singer Amy Winehouse, The Associated Press reported.

June 13, 2008
Another Scandalous Video, Another Apology

Amy Winehouse apologized on Monday for yet another offensive appearance in yet another videotape that surfaced over the weekend on the Web site for yet another British tabloid.

June 10, 2008
Footnotes

Amy Winehouse abandons work on the theme song for the forthcoming James Bond film, Nicole Kidman will star in a film based on the life of Dusty Springfield and more culture news.

May 5, 2008
MORE ON AMY WINEHOUSE AND: KIDMAN, NICOLE
Winehouse Incident Leads to Warning

The latest brush with the law for the Grammy-winning singer Amy Winehouse ended when the police issued her a formal waning.

April 28, 2008
New Bill May Speed U.S. Visas for Artists

The House of Representatives voted this week to speed up the visa-approval process for some foreign artists and entertainers.

April 3, 2008
Dress-Up for Dollars

It’s just like paper dolls only digital, global, mercantile and branded.

February 17, 2008
Winehouse Drama Shadows Grammys
Winehouse Drama Shadows Grammys

Amy Winehouse has been denied a visa to enter the United States, but Grammy producers plan to have her appear via satellite during the program.

February 8, 2008
MORE ON AMY WINEHOUSE AND: GRAMMY AWARDS
Amy Winehouse Goes to Rehab

The troubled British singer entered a rehabilitation clinic in the wake of a recently surfaced video that appears to depict her smoking crack.

January 25, 2008
Music World Braces for a Low-Wattage Grammy Night
Music World Braces for a Low-Wattage Grammy Night

As the Writers Guild maintained on Monday that it was unlikely to grant a request from Grammy producers for an interim agreement, talent managers and label executives worried over prospects of a gala drained of major stars.

http://www.123play.gr/resources/images/eff795bc-5135-4f45-b4f9-e5b23ce85e76.jpg

January 17, 2008
Grammy Nominations Include Six for Winehouse
Grammy Nominations Include Six for Winehouse

The British soul singer was nominated in all four of the most prestigious categories; Kanye West got eight nominations.

December 7, 2007
MORE ON AMY WINEHOUSE AND: GRAMMY AWARDS, WEST, KANYE
New CDs

New releases from Jordin Sparks, Amy Winehouse, Loren Stillman, Kylie Minogue and Gram Parsons.

November 26, 2007
MORE ON AMY WINEHOUSE AND: MUSIC, SPARKS, JORDIN, PARSONS, GRAM, MINOGUE, KYLIE
She’s Not Anybody’s Backup Act
She’s Not Anybody’s Backup Act

There is an elephant in the room at the Brooklyn headquarters of Daptone Records a skinny, British elephant with an enormous beehive hairdo and a knack for getting her picture in the tabloids.

September 29, 2007
MORE ON AMY WINEHOUSE AND: MUSIC, APOLLO THEATER, RONSON, MARK
Public Enemy to Use a Digital Distributor
Public Enemy to Use a Digital Distributor

TuneCore, a digital music distributor, is expected to announce that Public Enemy, one of the seminal hip-hop groups, will use its service for its new album.

July 2, 2007
Critic's Choice: New CDs

Jon Pareles reviews new CD Back to Black by Amy Winehouse; photo

March 12, 2007
MORE ON AMY WINEHOUSE AND: MUSIC, REVIEWS

Monday, June 16, 2008

ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΤΩΝ ΑΒΟΡΙΓΙΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ


Εξακολουθεί να σπάει ρεκόρ παγκοσμίως ο χορός του Ζορμπά όπως τον παρουσιάζουν Αβορίγινες της Αυστραλίας. Το μικρό βίντεο παίζεται και στο Υου Tube και έως χθες είχε δεχθεί 870.000 επισκέψεις! Ο «χορός του Ζορμπά» τους έκανε διάσημους ανά τον κόσμο και στο μικρό απομονωμένο νησί Έλκο, βόρεια της Αυστραλίας, από όπου κατάγονται, τους έχουν, πλέον, σαν ήρωες! Η ομάδα των νεαρών Αβοριγίνων, που κατάγονται από το άγνωστο και απομονωμένο νησί Έλκο, παρουσίασαν την δική τους εκδοχή, χορεύοντας στους δικούς τους ρυθμούς τη μουσική σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη «Ζορμπάς». Σήμερα ο χορός αυτός τους έκανε γνωστούς παγκοσμίως.

Η ιδέα ήταν του πρωτοχορευτή τους, Λάιονελ Ντζιριμπιλπιλγουϊ [Djirrimbilpilwuy], 21 ετών που ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει στην επιτυχία. Στο νησί Έλκο ζουν περίπου δυο χιλιάδες ιθαγενείς. Οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι πρωτόγονες. Τρέφονται με κυνήγι και με ψάρεμα. Δουλειές δεν υπάρχουν... Η ζωή των χορευτών ενδέχεται να αλλάξει τώρα, λόγω της επιτυχίας που έχει παγκοσμίως ο δικός τους «Ζορμπάς»! Οι προτάσεις για εμφανίσεις εξακολουθούν «να πέφτουν βροχή» και δεν έχουν εγκαταλείψει το όνειρο να χορέψουν κάποτε και στην Ελλάδα.

«ΕΦΥΓΕ» Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΖΑΖ, ΕΣΜΠΓΙΟΡΝ ΣΒΕΝΣΟΝ

Sweden's Esbjorn Svensson performs during the Pontevedra Jazz Festival in north western Spain in this file photo from July 23, 2005. (Miguel Vidal/Reuters)

Ο διάσημος Σουηδός πιανίστας και συνθέτης τζαζ μουσικής Εσμπγιορν Σβένσον [Esbjorn Svensson], πέθανε την Κυριακή την ώρα που έκανε υποβρύχια κατάδυση στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, όπως ανακοινώθηκε από τον μάνατζέρ του. Ο 44χρονος Σβένσον ήταν πασίγνωστος και ένα πολύ μεγάλο όνομα στην μουσική τζαζ με εξαιρετικές κριτικές, εμπορικές επιτυχίες και ένα κοινό πολύ θερμό από την πατρίδα του μέχρι τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και στην Σουηδία φυσικά, τα άλμπουμ του βρίσκονταν πάντα για πολλές εβδομάδες στην πρώτη θέση των top ten. Ο άτυχος μουσικοσυνθέτης ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά.

Swedish jazzman Svensson dies in scuba accident

STOCKHOLM (Reuters) - Swedish jazz pianist and composer Esbjorn Svensson, who helped break genre boundaries and attracted a young audience outside the traditional jazz scene, died in a scuba diving accident on Saturday, his manager said. >Burkhard Hopper, manager of the Esbjorn Svensson Trio (e.s.t.), said Svensson, 44, died on Saturday in Sweden's Stockholm archipelago.

Svensson was a big name in international jazz circles with e.s.t. winning critical acclaim and commercial success from Japan to the United States, mainly in European countries such as Germany, France and Britain, with albums such as Viaticum (2005) and Tuesday Wonderland (2006). "Musically, he was the light that lit the world because in what he did he was pushing boundaries. Himself, he said he was following the music inside himself," Hopper said by telephone from Germany. "His music inspired people in all corners of the world."

E.s.t., which also includes Dan Berglund and Magnus Ostrom, was the first European group to hit the cover of prestigious U.S. jazz magazine Down Beat, in 2006. The group won several important honors, including the European Jazz Award and the BBC Jazz Award, Hopper said. The group, renowned for playing in rock venues to young crowds, had recently finished its eleventh album, Lencocyte, that had been due for commercial release in September. Some 60-70 people, including jazz star Pat Metheny, had called throughout the day to offer their condolences. "Esbjorn was one of the finest people I ever met in my life. He was humble, modest and appreciative of the work those working with him. He was extremely respectful of other people," Hopper said. Svensson leaves a wife and two children.

(Reporting by Anna Ringstrom; Editing by Jon Boyle)

Sunday, June 15, 2008

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΙΚ-ΑΠ

Εϊμι Γουάινχαουζ, U2, Ελβις Κοστέλο, Radiohead, Πολ Γουέλερ, Μάριαν Φέιθφουλ: ο ένας μετά τον άλλον οι πιο σοβαροί καλλιτέχνες κυκλοφορούν τις νέες δουλειές τους και σε βινύλιο

http://www.phillygirlabouttown.com/photos/uncategorized/2008/05/07/elvis.jpg

Η ιδέα των Oasis να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους «Definitely Maybe» σε φορμά βινυλίου το 1994 είχε προκαλέσει όχι μόνο απορία αλλά και μειδίαμα σε όσους παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στη μουσική βιομηχανία. Φυσικά το συγκρότημα από το Μάντσεστερ με αυτόν τον τρόπο ήθελε να συνδέσει το όνομά του και τον παλιομοδίτικο ήχο του με τις ένδοξες ημέρες μέρες του ροκ όπου το βινύλιο μεγαλουργούσε ως απόλυτος άρχοντας. Εκτοτε, εκτός από τα 14 χρόνια που έχουν ακολουθήσει, έχει έλθει το τέλος της δισκογραφίας, τουλάχιστον όπως την ξέραμε, για να παραφράσουμε και το γνωστό τραγούδι των REM. Το CD κυριάρχησε, για να δώσει στη συνέχεια τη σκυτάλη στο ψηφιακό downloading, στο blu ray και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

Και μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα που έχει φέρει τις δισκογραφικές εταιρείες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, παρατηρούμε τον έναν μετά τον άλλον τουλάχιστον από τους πιο σοβαρούς καλλιτέχνες να κυκλοφορούν τις νέες δουλειές τους και σε βινύλιο και σε αρκετές περιπτώσεις αυτό να προηγείται του CD, αν όχι, όπως στην περίπτωση του Ελβις Κοστέλο και του νέου άλμπουμ του «Momofuku», να αποτελεί και το μοναδικό φορμά.

photo of U2 calendar

Ποιον να πρωτοονομάσει κανείς; Την Εϊμι Γουάινχαουζ, τον Πολ Γουέλερ, τους Radiohead, που κυκλοφόρησαν τη διπλή συλλογή τους σε τετραπλό πολυτελές κουτί βινυλίου, τους Portishead, που έκαναν το ίδιο σε περιορισμένα αντίτυπα, με την προσθήκη του άλμπουμ σε μορφή USB; ή ακόμη τους U2, τους Coldplay, τον Μόρισεϊ, τη Μαντόνα και τους REM, για να αναφέρουμε μερικούς. Βλέπουμε λοιπόν ότι για πρώτη φορά η κατάσταση αρχίζει να αντιστρέφεται και αυτό γιατί, ενώ δίσκοι βινυλίου δεν σταμάτησαν ποτέ να τυπώνονται, είναι η πρώτη φορά μετά την κυριαρχία του CD και γενικότερα του ψηφιακού ήχου που αυτό αποτελεί συνειδητή απόφαση των καλλιτεχνών και όχι της εταιρείας τους. Η Μάριαν Φέιθφουλ στη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στην Αθήνα προ ολίγων μηνών είχε πει ότι το νέο άλμπουμ της θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο πρώτα σε βινύλιο γιατί θέλει να ταλαιπωρήσει λίγο τους αντιγραφείς και όσους σπεύσουν να το διοχετεύσουν στο Διαδίκτυο ώσπου να βγει και σε CD. Οι πιο πολλοί πάλι πιστεύουν στο βινύλιο γιατί σε αυτό βλέπουν τον μοναδικό τρόπο η δουλειά τους να αντιμετωπιστεί ως τέχνη και όχι ως ένα ευτελές αντικείμενο που θα πλημμυρίσει τις κουρελούδες των μικροπωλητών στα πεζοδρόμια.

http://www.derok.net/images/music/coldplay%20lyrics.jpg

Υπάρχουν οι απόψεις των πιο αισιόδοξων μουσικόφιλων που πιστεύουν ότι οι πωλήσεις βινυλίου θα περιορίσουν εκείνες του CD, όπως αντίστροφα είχε γίνει στο παρελθόν. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί αφού, όπως έχει παρατηρηθεί ακόμη και στις καλύτερες περιπτώσεις, για κάθε εκατό χιλιάδες CD που μπορεί να πουλήσει ένα άλμπουμ οι αντίστοιχες πωλήσεις του βινυλίου αγγίζουν το 5%-8%. Ενα νούμερο μικρό εκ πρώτης όψεως, ικανό όμως να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα στις χαλεπές ημέρες που βιώνει το CD. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι, αν η προώθηση του βινυλίου - τουλάχιστον στην αλλοδαπή - τύχει σοβαρής προώθησης, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά. Πέρυσι το αμερικανικό ντουέτο White Stripes αποφάσισε να κυκλοφορήσει το νέο τότε σινγκλ του «Icky Thump» μόνο ως επτάιντσο βινύλιο πουλώντας συνολικά στη Βρετανία 10.000 αντίτυπα. Ηταν οι μεγαλύτερες πωλήσεις που είχε δει το γνωστό σε όλους μας δισκάκι από το 1994 και την επιτυχία των Wet Wet Wet «Love Is All Around», που είχε φτάσει σε πωλήσεις τα 50.000 αντίτυπα.

Η εικόνα “http://www.searchingforagem.com/Misc/MiscPictures/WhiteStripes.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Η εύλογη ερώτηση σε αυτή τη συνεχή αύξηση των πωλήσεων του βινυλίου είναι κατά πόσον πραγματοποιείται και μια ανάλογη αύξηση στις πωλήσεις των πικ-απ. Τι μπορεί να πει σε μια γενιά που μεγαλώνει έχοντας τεράστιες ποσότητες τραγουδιών συμπιεσμένες σε μικρά κατασκευάσματα όπως τα mp3 και τα i-pod μια συσκευή τεράστια με ένα πλατό να περιστρέφεται και έναν βραχίονα με μια βελόνα να ακουμπά μια μαύρη πλάκα για να παραχθεί ο ήχος και όχι απλώς με το άγγιγμα ενός κουμπιού. Πολλά, όπως φαίνεται από διάφορες έρευνες που γίνονται τελευταία. Οχι μόνο συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά δημιουργούνται συνεχώς και νέα μοντέλα για μεγαλύτερη απόλαυση, των οποίων οι τιμές μπορεί να ξεκινούν από εκείνες ενός απλού DVD και να φθάνουν τις μερικές χιλιάδες ευρώ. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησαν και εκείνα τα πικ-απ τα οποία συνδυάζουν και την ψηφιακή τεχνολογία ώστε η χαρά της ακρόασης του βινυλίου να μπορεί να συνδυαστεί με την εγγραφή του δίσκου σε USB. Κάποια μοντέλα μάλιστα τα βρίσκει κανείς στο Amazon μεταξύ 60 και 80 στερλινών.

http://www.bigl.co.uk/files/file/the-sex-pistols-gh-iii-1.jpg

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το χρηματιστήριο αξιών γύρω από τους δίσκους βινυλίου. Πρόσφατα μια λίστα στη «Sunday Mirror» παρουσίαζε τα άλμπουμ που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και επομένως και τις υψηλότερες τιμές από το παρελθόν. Στην πρώτη θέση έρχεται το τραγούδι των The Quarrymen - που δεν είναι άλλοι από τους Μπιτλς σε βρεφική ηλικία - «That'll Be The Day» του 1958. Υποτίθεται ότι υπάρχει μόνο μία κόπια την οποία κατέχει μάλλον ο Μακ Κάρτνεϊ και εκτιμάται στις 143.000 ευρώ. Ακολουθούν μία σπάνια κόπια του κλασικού «God Save The Queen» των Sex Pistols, μία εξίσου δύσκολο να βρεθεί του «Bohemian Rhapsody» των Queen, όπως επίσης και του «Space Oddity» του Ντέιβιντ Μπάουι. Σε μια πρόσφατη έρευνα του BBC οι κοινοί θνητοί έχουν πολύ συγκεκριμένα γούστα όταν αναζητούν παλαιούς δίσκους βινυλίου, αφού στις προτιμήσεις τους πρώτο έρχεται το «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» των Μπιτλς και ακολουθούν μεταξύ άλλων το «Country Life» των Roxy Music, το «Sticky Fingers» των Ρόλινγκ Στόουνς, το «True Blue» της Μαντόνα, το «Purple Rain» του Πρινς και το «Dark Side Of The Moon» των Pink Floyd. [Σ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Το ΒΗΜΑ, 15/06/2008]